-Nederland biedt hulp met extra zorgpersoneel
-Curaçao: 250 besmettingen, 3 doden


Willemstad - De zorgcapaciteit op de ABC-eilanden raakt in de knel. Op Curaçao werd gisteren een nieuw dieptepunt bereikt wat betreft de situatie van Covid-19. Het eiland registreerde 250 nieuwe coronabesmettingen en 3 covid-slachtoffers. Ook op Aruba en Bonaire is de situatie kritiek.
covidDe Nederlandse regering zal de eilanden steunen met extra zorgpersoneel. Dat schrijft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Verplegers en medisch specialisten komen, net als vorig jaar, via het Amerikaanse internationale uitzendbureau AMI.
In het CMC werden 9 nieuwe covid-patiënten opgenomen, waarvan één direct op de intensive care (ic). In het Curaçaose ziekenhuis zijn nu 40 covid-patiënten opgenomen, daarvan komen er twee uit Bonaire en liggen er veertien op de ic. Vier patiënten konden weer naar huis. CMC heeft eerder al de covid-afdeling uitgebreid naar 44 plekken en kan dat nog eens doen tot 61 bedden. Op de ic is ruimte voor 16 patiënten en kunnen vier extra bedden met apparatuur worden ingericht. Het ziekenhuis heeft 43 beademingsapparaten beschikbaar. Op Curaçao werkt het ziekenhuis op dit moment al met 32 uitgezonden zorgverleners.
Een van de drie covid-patiënten die op Curaçao is overleden, verbleef in een verzorgingstehuis, één was al opgenomen in het CMC en één bleek bij aankomst op de spoedeisende hulp besmet met het coronavirus. Op Curaçao zijn tot nu toe 27 covid-patiënten overleden aan de gevolgen van de ziekte. De 250 besmettingen op Curaçao kwamen naar voren uit 1.066 testresultaten. Het percentage positieve gevallen ligt daarmee rond de 25 procent, vijf keer meer dan het streven van vijf procent of minder. Het aantal actieve gevallen op Curaçao is van 1.160 maandag, gestegen naar 1.445. Wel werden 61 besmette mensen virusvrij of genezen verklaard.
In het CMC worden vanwege de snelle toename van het aantal covid-patiënten dat wordt opgenomen en het vollopen van de ic, voorlopig alleen spoedeisende operaties uitgevoerd. Ook op Aruba heeft het Horacio Oduber Hospital (HOH) besloten ‘de planbare zorg af te schalen’, om de ic-capaciteit zo veel mogelijk beschikbaar te houden voor covid-patiënten. In het Arubaanse ziekenhuis werden gisteren zes nieuwe patiënten opgenomen, onder wie een kind van twaalf jaar. Het aantal covid-patiënten is opgelopen naar 41. Daarvan liggen er 13 op de ic. Het ziekenhuis verwachtte dat gisteren nog twee patiënten van de corona-afdeling naar de intensive care moesten worden overgeplaatst. Daarnaast zijn er nog drie patiënten die geen coronabesmetting hebben, maar wel intensieve zorg moeten krijgen. De ic-capaciteit van het HOH werd vorig jaar in verband met de corona-epidemie vergroot van 5 naar 33 bedden. Op Aruba werden gisteren 83 nieuwe besmettingen vastgesteld en konden 26 mensen uit isolatie of quarantaine. Het aantal actieve gevallen is gestegen naar 567. Sinds maart vorig jaar zijn 82 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.
Op Bonaire waren 73 van de 165 nieuwe testresultaten positief, een extreem hoog percentage van ruim 44 procent. Tegelijkertijd zijn 79 mensen genezen of virusvrij. Behalve de twee patiënten op Curaçao liggen er in het ziekenhuis Fundashon Mariadal op Bonaire nog elf covid-patiënten; drie daarvan zijn opgenomen op de afdeling intensieve zorg. Ook is een patiënt overgebracht naar het HOH op Aruba. Bonaire noteerde gisteren 455 actieve gevallen. Op het eiland zijn in totaal tien mensen overleden ten gevolge van een coronabesmetting.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).