‘Vanwege vele covid-patiënten’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vandaag en morgen worden in het Curaçao Medical Center (CMC) uitsluitend spoedeisende operaties uitgevoerd. Alle geplande operaties gaan niet door. Dit in verband met de vele opnames van covid-patiënten.
spoedoperatiesPoliklinische afspraken gaan gewoon door. Dat heeft het CMC in een persbericht laten weten. Patiënten zullen worden gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Het ziekenhuis zal zo spoedig mogelijk laten weten of de maatregel ook zal gelden voor de rest van deze week.
Van de 23 covid-patiënten die tot en met gisterochtend in het ziekenhuis waren opgenomen, lagen er 11 op de intensive care (ic) en 12 op de covid-afdeling. Vier patiënten zijn overgebracht vanuit Bonaire, omdat het eiland niet voldoende capaciteit heeft om alle coronapatiënten zelf op te vangen. De medisch specialisten zien een toename van jongere patiënten in de leeftijd van 30 tot 40 jaar. ,,Dat heeft mogelijk te maken met de nieuwe Britse variant van het coronavirus”, aldus het persbericht. Vanwege de toename van het aantal gevallen moet de ic-afdeling vrijgehouden worden voor de behandeling van covid-patiënten. Patiënten die om andere reden ic-zorg nodig hebben, worden overgebracht naar de hartafdeling.
Eerder liet CMC-woordvoerder Germaine Gibbs weten dat het ziekenhuis 16 ic-bedden heeft, een covid-afdeling met 32 bedden en 50 beademingsapparaten voor volwassenen. Ook zijn er 32 zorgverleners uit de Verenigde Staten in verband met de zorg aan covid-patiënten. In voormalig ziekenhuis Sehos kunnen zo nodig nog 33 bedden extra worden ingericht. Op kosten van Nederland is sinds vorig jaar zorgpersoneel uit de VS op de eilanden en konden extra beademingsplekken worden ingericht: twaalf op Curaçao, twaalf op Aruba en zes op Bonaire. De extra capaciteit is bedoeld voor alle covid-patiënten op de ABC-eilanden, die dan per ambulancehelikopter worden vervoerd.
CMC ziet dat veel besmette mensen zich melden bij de spoedeisende hulp zonder dat zij eerst contact hebben opgenomen met hun huisarts. Wie symptomen heeft die duiden op een mogelijke besmetting met het coronavirus, wordt dringend verzocht alleen naar het ziekenhuis te komen als dat echt noodzakelijk is. Dit om verspreiding van het virus te voorkomen. De huisarts zal aangeven of het nodig is om naar de spoedeisende hulp te worden verwezen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).