‘Vanwege ongemak door black-outs’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra biedt haar klanten een eenmalige compensatie van minimaal 15 en maximaal 1.000 gulden in verband met de vier black-outs in december en januari. De hoogte van de korting is onder andere afhankelijk van het aantal uren dat de stroom is uitgevallen in de buurt.
aquaKlanten moeten zich wel eerst registreren om in aanmerking te komen voor de korting. Dat kan tot en met 15 april online of tot en met 8 april bij een van de drie tijdelijk geopende kantoren. Dat heeft Neysa Isenia, financieel-directeur van Aqualectra, gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het merendeel van de 80.000 klanten zal recht hebben op een korting van zo’n 25 gulden. Het gaat dus niet om een vergoeding voor de materiële schade die de black-outs hebben veroorzaakt. Volgens Isenia is wat dat betreft 81 procent van de claims afgehandeld. ,,Tot nu toe hebben we 300.000 gulden aan schadevergoeding uitgekeerd.”
De eenmalige compensatie is nadrukkelijk bedoeld als een gebaar naar de bevolking. Het nutsbedrijf houdt onder het motto ‘Danki na bo’ rekening met een kostenpost van 1,8 miljoen gulden. Daarmee loopt de organisatie niet weg voor haar verantwoordelijkheden als producent en leverancier van water en stroom. Alles is eraan gelegen om te voorkomen dat iets dergelijks nog eens voorkomt. Isenia: ,,We zijn een vitaal bedrijf, daarvan zijn we ons bewust. De gemeenschap moet op onze dienstverlening kunnen rekenen.” Maar nadat het eiland vier keer kort na elkaar - op 7, 10 en 12 december en op 4 januari - compleet zonder stroom zat, beseft het management ook dat het zich er niet vanaf kan maken door ‘sorry’ te zeggen. Dat in een dergelijk geval, waarbij de service zo extreem tekortschiet, een compensatie wordt toegekend, zal ook worden opgenomen in het toekomstige beleid.
,,We hebben gekozen voor wat wij beschouwen als de meest rechtvaardige vorm van een compensatie”, zegt Isenia. Op welk bedrag de korting per persoon of bedrijf uiteindelijk uitkomt, is onder ander afhankelijk van het normale gemiddelde stroomverbruik van de klant en de tariefgroep die van toepassing is (huishoudelijk, commercieel of industrieel gebruik). Uitgangspunt is het totaal aantal uren dat de stroom tijdens de vier black-outs is weggevallen. Dat verschilt per buurt. De eerste zes uren stroomonderbreking worden niet meegerekend.
Isenia: ,,We wonen op een eiland. Anders dan bijvoorbeeld in Europa, kunnen wij niet terugvallen op een andere stad of een ander land. Dat de stroom uit kan vallen is een feit. Dat kan gebeuren.” Het rekensommetje om de korting te berekenen is dan vrij simpel: neem het aantal uren stroomonderbreking, trek daar zes uur van af en vermenigvuldig het resterende aantal met de normale hoeveelheid stroomverbruik.
Registreren kan via de website www.aqualectra.com en de button ‘Danki na bo’, of bij een van de drie kantoren die speciaal hiervoor tijdelijk worden geopend in Sambil, aan het Brionplein en bij Vinik Plaza. Klanten kunnen de korting laten verrekenen met de eerstvolgende factuur of ervoor kiezen om het compensatiebedrag te schenken aan een goed doel door een keuze te maken uit een van de vier categorieën: jeugd, kunst & cultuur, sport of milieu. Organisaties die in aanmerking willen komen voor de donatie als kunnen zich vanaf nu melden via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., inclusief de begroting, statuten, inschrijving bij Kamer van Koophandel, een motivatiebrief en de beoogde bestemming van het geld. Isenia: ,,Een onafhankelijke commissie kiest de vier goede doelen waaronder het beschikbare bedrag wordt verdeeld.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).