Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Voormalig Girobankdirecteur Eric Garcia moet ruim 19 miljoen gulden terugbetalen en anders een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten. Dat was de eis van het Openbaar Ministerie (OM) eerder deze week bij de behandeling van het hoger beroep in de zaak Astro, waarin Garcia wederom terechtstaat voor de verduistering van gelden bij het faillissement van Banco Maracaibo.

F03 GarciaIn eerste aanleg werd de voormalig bankier in mei 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Na een korte periode te hebben vastgezeten, mocht Garcia in afwachting van de behandeling van zijn zaak in hoger beroep, naar huis, waar hij onder huisarrest werd geplaatst. Maar van huisarrest mag nu geen sprake meer zijn, vindt het OM in hoger beroep. Als Garcia het geld dat hij heeft verduisterd niet terugbetaalt, moet hij de gevangenisstraf van drie jaar uitzitten. Garcia kreeg toentertijd vanwege zijn gezondheid toestemming van het Hof voor huisarrest.

Garcia heeft als curator betrokken bij het faillissement van Banco Maracaibo het geld dat hij moest beheren, overgemaakt naar verschillende buitenlandse bankrekeningen. Het geld is terechtgekomen bij een beleggingsfirma in de Verenigde Staten waarna het is gebruikt om aandelen in de Girobank te kopen; de bank waar Garcia toentertijd directeur van was. Dit is gebeurd zonder medeweten en zonder de vereiste toestemming van de rechter-commissaris in het faillissement van Banco Maracaibo. Toen de rechter-commissaris vragen begon te stellen over de stand van de faillissementsrekening heeft Garcia twee bankafschriften vervalst en een vals faillissementsverslag opgesteld om te doen voorkomen dat de 11 miljoen dollar zich nog in de boedel bevond, terwijl er in werkelijkheid nog maar 11.000 dollar over was.

In mei 2019 werd Garcia voor de verduistering van 11 miljoen dollar bij het faillissement van Banco Maracaibo veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Tegen dit vonnis heeft de voormalige bankier hoger beroep aangetekend; dat beroep diende deze week.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).