Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De huidige preventieve maatregelen blijven van kracht tot 21 december. Tussentijds worden de coronacijfers en de maatregelen weer geëvalueerd en maakt de regering op 21 december bekend of de maatregelen ook voor de feestdagen blijven gelden of dat deze worden versoepeld.
MaatregelenDat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De Curaçaose minister-president benadrukte dat het uitgangspunt in principe is dat ook voor de feestdagen de huidige maatregelen gelden. ,,Natuurlijk hebben we gehoor voor de stakeholders, voor bedrijven en andere belanghebbenden die worden benadeeld door de maatregelen. Maar de gemeenschap kan ervan op aan dat alle maatregelen gebalanceerd worden genomen, waarbij we rekening houden met het medisch aspect, de impact op de medische capaciteit en de sociaaleconomische impact. Onze wens is om de jaarwisseling op een fijne manier door te brengen, maar het uitgangspunt is dat de maatregelen blijven om de publieke gezondheid te kunnen waarborgen. Het voornaamste doel blijft om het aantal positieve gevallen per dag te verlagen”, aldus de premier.
Rhuggenaath erkent dat de cijfers de afgelopen dagen zijn gedaald; dat geldt zowel voor de dagelijkse nieuwe besmettingen als de positivity rate. ,,Het gaat de goede kant op, maar we moeten onze focus behouden en voorzichtig blijven. Het is nog te vroeg om de conclusie te trekken dat we safe zijn en nu meteen al de maatregelen te versoepelen”, aldus de minister-president, die verder aangeeft dat er ook rekening dient te worden gehouden met de black-out in het weekeinde ‘waardoor mensen misschien niet zijn gaan testen’. Bovendien houdt nog niet iedereen zich aan de regels en zijn er nog steeds groepen die de Lei Seku overtreden, het verbod op samenscholing negeren en de toke de keda aan hun laars lappen. ,,We benadrukken weer dat de maatregelen een reden hebben. Minder mensen op straat betekent minder samenscholing, betekent minder gevaar van transmissie, betekent dat we des te sneller het aantal besmettingen kunnen verminderen.”
De minister-president gaf ook aan dat er bij de GGD nu meer capaciteit is waardoor het huidige weergegeven aantal actieve en herstelde personen dat niet overeenkomt met de werkelijkheid, ‘spoedig zal worden gecorrigeerd’.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).