‘Verantwoordelijkheid ligt bij reiziger’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks dat Curaçao nu van Nederland code oranje heeft gekregen, blijven TUI en KLM toch vliegen. In principe volgens schema, zegt Rick van der Pluijm, hoofd TUI Dutch Caribbean & Suriname gevestigd op Curaçao, tegen het Antilliaans Dagblad.

tuiklmKLM, die sinds afgelopen maandag de vliegfrequentie tussen Amsterdam en Curaçao juist had opgevoerd naar een ‘double daily’, heeft nog geen zicht op het annuleren van vluchten, maar wacht af hoe de Nederlandse markt reageert.
Aldus Cees Ursem van KLM op Curaçao. ,,Tweeënhalf week geleden hebben we genoten van de uitspraken van premier Mark Rutte, waarna er binnen 48 uur giga veel boekingen naar Curaçao binnenkwamen. Nu is de verwachting dat de curve flink omlaag zal gaan.”
Van der Pluijm: ,,Wij zullen geen nieuwe pakketreizigers naar Curaçao brengen vanaf woensdag, maar zogenaamde ‘ticket only’ vervoeren wij nog wel. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de reizigers zelf.” De TUI-vluchten naar Curaçao worden in combinatie met Aruba en Bonaire - die beide nog wel code geel hebben - uitgevoerd.
,,Helaas heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Curaçao van geel naar oranje gezet. Vanzelfsprekend gaat de gezondheid voor alles, maar we betreuren het enorm dat vele reizigers teleurgesteld moeten worden en we voelen mee met onze hotelpartners op het eiland.”

Op dit moment verblijven er 1.900 reizigers van TUI op Curaçao. Het zijn voornamelijk vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt, een kleiner deel betreft ticket only. ,,Deze reizigers kunnen hun vakantie afmaken en blijven in principe op hun geplande terugvlucht staan. De reizigers die op dit moment op Curaçao verblijven, ontvangen daarover persoonlijk bericht”, aldus TUI.
KLM was net begonnen met het opvoeren van de capaciteit, gezien de flink toegenomen vraag in Nederland naar Curaçao-reizen. Tot de jaarwisseling zouden naast de dagelijkse verbinding extra vluchten worden ingezet. Allemaal met de Triple 7 met meer stoelen, zegt Ursem tegen deze krant.
TUI: ,,Wij volgen de reisadviezen van de Nederlandse autoriteiten en bieden alleen vakanties aan naar bestemmingen met een groen of geel reisadvies, wij zullen geen nieuwe pakketreizigers naar Curaçao brengen vanaf vandaag.”
De maatschappij blijft wel vliegen om essentiële reizen uit te voeren op basis van ticket only. ,,We gaan de vluchten dus niet annuleren. Deze reizigers krijgen een e-mail van ons waarin ze hierover geïnformeerd worden. Alleen zij kunnen bepalen of hun reis essentieel is en dragen daarvoor zelf het risico.”
Terwijl KLM hier nog even mee wacht, kregen klanten met een reservering van TUI gisteren direct al een mail. TUI-reizigers krijgen de mogelijkheid te kiezen uit een alternatieve vlucht of om hun geld terug te krijgen.
Ook bij reisorganisator Corendon, met een nieuw groot eigen hotel op Curaçao, kunnen mensen die een ticket hebben geboekt de reis omboeken of annuleren. De organisatie vindt het jammer dat een van de weinige verre bestemmingen waar mensen in Nederland nog naar toe konden nu ook wegvalt. ,,Het is vervelend, maar de impact valt wel mee”, reageert directeur Steven van der Heijden. ,,Er gingen maar zo’n 50 tot 100 mensen per dag die kant op. Vergeleken met normale tijden is dat een fractie.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).