Knops wel optimistischer dan aantal weken geleden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Van een formele overeenkomst tussen Curaçao en Nederland is nog geen sprake. Wel is het proces van onderhandelingen sinds het bezoek van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige maand aan Curaçao versneld.
Dat stelt Knops in een exclusief gesprek met het Antilliaans Dagblad en Extra. De staatssecretaris is positief gestemd over de gesprekken die volgens hem in een goede sfeer verlopen. Hij gaat inhoudelijk niet in op wat er nu op tafel ligt en wil alleen kwijt dat er aanpassingen zijn gedaan in het eerdere voorstel voor de Caribische Hervormingsentiteit (CHE). Eerder deze week gaf premier Eugene Rhuggenaath in een brief aan de Staten aan dat er na intensief onderhandelen een nieuwe versie van de CHE - nu het Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO) - op tafel ligt. Knops geeft nu voor de duidelijkheid aan dat er zonder politiek akkoord wat hem betreft ook geen politiek commitment is. ,,Dat is eigenlijk hetzelfde. Op een gegeven moment sluiten we een akkoord en dan hebben we ook een afspraak met elkaar. We zijn een eind op weg, maar we zijn er nog niet. Het proces is nog niet afgerond.” De staatssecretaris is ‘optimistischer dan een aantal weken geleden’. knops
Knops herhaalt dat met de landspakketten de autonomie van de landen in het Koninkrijk niet wordt beknopt. Het gaat om punten die de landen zelf belangrijk vinden en waarmee zij akkoord gaan. ,,Het perspectief van die autonomie moet juist richtinggevend zijn. Daar wil ik naartoe werken, samen met Curaçao. Als mensen zicht hebben op verbetering wordt het voor politici ook makkelijker om te zeggen ‘we moeten dit pad verder bewandelen’.”
Binnen de landspakketten worden afspraken gemaakt over ‘de politieke doelstellingen’ voor hervormingen en duurzame ontwikkelingen die nodig zijn om de kleinschalige en kwetsbare samenlevingen Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) uit het slob te halen. Het gaat dan om essentiële zaken als belasting innen, een eerlijke verdeling van de lasten en het aanpakken van de armoede.
Een akkoord is geen inperking van de autonomie. ,,Want dan is er juist overeenstemming over punten die een land zelf ook belangrijk vindt en al wilde uitvoeren, maar daarbij hulp nodig heeft.” Die steun geeft Nederland in de vorm van ‘honderden miljoenen’. Een alternatief is er niet voor de CAS-landen. ,,Ik ben er echt van overtuigd dat de landen het zelf niet kunnen en dat zeggen ze zelf ook”, zegt Knops. ,,We moeten gebruikmaken van de kracht van de band in het Koninkrijk. Dat betekent heel simpel afspraken met elkaar maken, je daaraan houden en meehelpen de weg naar vooruitgang te volgen.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.