Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zit potentieel in de export van moringa-olie van Curaçaose bodem. Dat stelt MAN-Statenlid Giselle Mc William.

moringaZij bezocht de jonge Curaçaose ondernemers Christiaan Winkel en Joeri Oltheten die olie extraheren uit deze ‘superfood’-boom. Dit gebeurt via het bedrijf Wawuya dat nu een jaar bestaat. Mensen kunnen de zaden van de moringaboom naar het bedrijf brengen en krijgen daar 20 gulden per kilo voor. Dit levert dus ook inkomsten op voor mensen buiten het bedrijf, zo wordt beargumenteerd. De olie wordt al bij 31 winkels verkocht en de export naar Bonaire is opgestart. Op dit moment is door de twee ondernemers het proces gestart om een eigen moringaboomplantage te beginnen.
Niet alleen de bonen van de boom zijn bruikbaar, maar ook de bladeren zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten. Van het gedroogde blad kan bladpoeder gemaakt worden, dat in eten verwerkt kan worden.
Moringa-olie is goed voor huid en haar. Ook de bloemen van de moringa zijn eetbaar, en worden gebruikt om aromatische thee van te maken. Tot slot worden bast en wortels gebruikt in de ayurvedische geneeskunst.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.