Gerstenbluth: Voorlopig geen massa-evenementen

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het eerste geval van een lokale coronabesmetting is geen reden voor paniek, maar wel voor snel en krachtdadig optreden. Voorlopig zijn massa-evenementen op Curaçao niet toegestaan.

izzyDat betekent dat nachtclubs en dancings gesloten blijven. Maar vanaf nu zijn ook evenementen in de buitenlucht verboden, dus ook op de stranden. Uitgangspunt is dat moet worden voorkomen dat veel mensen langere tijd dicht op elkaar staan. De handhaving en controletaken van het Korps Politie Curaçao en de inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zijn ‘opgeschaald’. ,,Zij zullen mensen erop wijzen voldoende afstand te houden als dat niet gebeurt”, zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een ingelaste persconferentie.

Met de tweemeterregel werd het de afgelopen maanden niet zo nauw genomen, omdat de weinige positieve gevallen op Curaçao konden worden gelinkt aan een besmetting die in het buitenland was opgelopen. Maar nu er een lokale besmetting is geconstateerd, waarvan niet bekend is wie de bron is, is het zaak het regime van maart weer op te pakken. De regering roept mensen op ‘hun eigen verantwoordelijkheid te nemen’ en zich weer strikt te houden aan de regels van twee meter afstand en hygiëne. ,,Dat is het belangrijkste wat je zelf kunt doen”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth. ,,Ga niet naar plekken waar het te druk is.”

De maatregel is een grote tegenslag voor het uitgaansleven op het eiland, waaronder de horeca en muzikanten. Maar het moet in deze fase, omdat juist daar het grootste risico van een ‘super spread event’ ligt, omdat mensen dicht op elkaar staan, zingen en schreeuwen. Alles is erop gericht om een situatie als op Aruba, met een groot aantal besmettingen in korte tijd te voorkomen. ,,We willen niet terug naar een lockdown”, zegt Gerstenbluth. Daar is geen sprake van op dit moment, maar wel als te veel Covid-patiënten in het ziekenhuis terechtkomen en de beschikbare capaciteit onder druk komt te staan.

De lokale besmetting betreft een medewerker van de Maduro & Curiel’s Bank (MCB). De bank heeft het filiaal te Rio Canario uit voorzorg gesloten en het gebouw laten ontsmetten. De personeelsleden blijven veertien dagen in quarantaine. Wie het filiaal onlangs heeft bezocht, hoeft zich geen zorgen te maken. ,,De medewerker heeft een administratieve functie en had geen direct contact met klanten”, zegt Gerstenbluth. Het team van de afdeling epidemiologie probeert sinds donderdagavond de contacten van de besmette medewerker te achterhalen tot drie dagen voordat zich symptomen voordeden. Zij moeten ook in quarantaine. Het gaat om nauwe contacten, zoals familieleden en vrienden. Gerstenbluth: ,,Contacten van contacten lopen geen gevaar. Alleen als blijkt dat iemand in de directe omgeving ziek is, zullen we de kring moeten uitbreiden.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).