Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Twee vliegen in één klap: Dynaf Group en Green Phenix geven niet alleen een tweede leven aan plastic, maar ook aan afgeschreven generatoren. De twee bedrijven bedachten samen een manier om drie soorten recyclebaar afval te verzamelen door oude generatoren een opknapbeurt te geven.

F09 Groene plastic generatorCommercieel directeur van Dynaf Kris Bouwstra: ,,We hebben met een aantal vrijwilligers een oude generator leeggehaald en opgeknapt, en de bak voor ons kantoor op Parera geplaatst. We hopen dat we respons krijgen en dat bedrijven met dergelijke oude generatoren ook zo’n afvalcontainer willen.”

In de afvalcontainer kunnen drie soorten afval worden verzameld: aluminium (blikjes), petflessen en HDPE/PP. Dat laatste staat voor plastic waarvan emmers, speelgoed, bloempotjes en verpakkingen en dergelijke worden gemaakt. Voor wie ’s avonds naar de container gaat: een zonnepaneeltje zorgt ervoor dat de plek verlicht is.

Bij recyclen van plastic afval is het scheiden door de gebruiker erg handig, omdat het dan nog goed te verwerken is voor hergebruik, aldus Bouwstra. Dat scheiden aan de bron doet de gebruiker zelf. ,,Het verzamelen begint al thuis of op de werkvloer’’, aldus de Dynaf-directeur. Nu al kan op diverse plekken op het eiland plastic worden gebracht: zo staat bij supermarkt Van der Tweel een grote container, en staan bij sommige hotels afvalbakken voor plastic.

De zakken van de groene generator zullen geregeld worden opgehaald door Green Phenix die het afval schoonmaakt en hergebruikt. Van het aluminium worden onder meer meubels gemaakt, de plastics worden onder meer hergebruikt in de 3D-printer.

Vandaag wordt de groene generator feestelijk ingewijd door oud-minister van Economische Ontwikkeling Giselle Mc William. Zij is een warm pleitbezorger voor hergebruik van plastic, en voorstander van een plastic-vrij Curaçao. Op Saba zal met ingang van 1 januari 2021 wegwerpplastic verboden zijn. Op Curaçao ligt een wetsvoorstel voor een plasticverbod bij de Raad van Advies, een voorstel dat nog werd ingediend door Mc William.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).