Rhuggenaath: Stabiliteit nu heel erg belangrijk

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft Suzy Camelia-Römer (PIN) gisterochtend gevraagd haar ontslag als minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een week later in te dienen.

 

suzyDit om ervoor te zorgen dat haar portefeuille op een goede manier wordt overgedragen aan haar vervanger Zita Jesus-Leito (PAR).

Rhuggenaath wijst erop dat de GMN-minister veel zware en actuele zaken behartigt, waaronder die in verband met de coronacrisis. Deze week is daarover een vierlandenoverleg en de regering ziet graag dat Camelia-Römer daar zelf aan deelneemt. Nadat het enige PIN-Statenlid Rennox Calmes zich in het weekeinde distantieerde van de partij en verder gaat als onafhankelijk lid van het parlement, liet Camelia-Römer weten dat zij gisteren haar ontslag zou indienen, omdat zij als PIN-minister niet langer werd gesteund in de Staten. Gisteren heeft Rhuggenaath haar dringend verzocht nog een week te wachten met het indienen van haar ontslag bij de gouverneur. Op die manier wil de Curaçaose premier ervoor zorgen dat de overdracht van de portefeuille zo goed mogelijk kan verlopen en wordt voorkomen dat bepaalde werkzaamheden moeten worden onderbroken. ,,Want op dit moment is stabiliteit en continuïteit belangrijk”, zei Rhuggenaath gistermiddag rond twaalf uur nadat hij verslag van de situatie had gedaan bij gouverneur Lucille George-Wout.

Dan gaat de premier er nog vanuit dat Rennox Calmes de coalitie zal blijven steunen. ,,Ik heb de gouverneur een briefing gegeven van de laatste ontwikkelingen en gezegd dat we als regering kunnen steunen op 11 zetels in het parlement.” Normaal gesproken zijn er 21 parlementsleden, maar na het overlijden van Statenvoorzitter William Millerson (PAR) onlangs, zijn dat er tijdelijk 20. Naar verwachting wordt deze week Marilyn Alcalá-Wallé beëdigd als Statenlid namens de PAR.

Op de vraag van een journalist waarom hij minister Camelia-Römer heeft gevraagd te wachten met het indienen van haar ontslagbrief, terwijl Calmes het vertrouwen in haar heeft opgezegd, antwoordt Rhuggenaath: ,,Welk issue er ook speelt, het belang van het land staat op de eerste plaats. Als minister-president moet ik ervoor zorgen dat de overdracht van de portefeuille naar behoren verloopt en ik ga ervan uit dat ik wat dat betreft op begrip kan rekenen van de coalitiepartijen.”

De premier roept de bevolking op rustig te blijven. ,,Stabiliteit is nu heel erg belangrijk, niet alleen voor het land dat in een crisis verkeert, maar ook vanwege de belangrijke gesprekken met Nederland die we deze week willen beginnen. Het is betreurenswaardig dat Rennox Calmes zijn ontslag heeft ingediend bij PIN, maar we moeten de rust weer terugbrengen binnen de overheid en de regering. Daarop ligt mijn focus deze dagen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.