Van onze correspondent Den Helder - Zr.Ms. Karel Doorman is gisteren vanuit Den Helder vertrokken naar het Caribisch gebied.

doormanDefensie zet het ondersteuningsschip in om de autoriteiten op de eilanden direct te kunnen ondersteunen in de coronacrisis wanneer de situatie daar om vraagt. Het schip wordt blijft voorlopig drie maanden in de Cariben.

Dat de Karel Doorman richting de eilanden zou gaan was al een publiek geheim. De officiële aankondiging door Defensie kwam vrijdag. Het vertrek komt ruim een week na dat van het nieuwe stationsschip Zr.Ms. Zeeland. Volgens Defensie kunnen de eilanden met beide schepen terugvallen op een veelzijdige en snel inzetbare capaciteit.

Zr.Ms. Karel Doorman kan transportondersteuning bieden om bijvoorbeeld de voedselzekerheid te garanderen. Daarnaast kan het marineschip de kustwacht ondersteunen bij de maritieme grensbewaking en kan het als uitvalsbasis dienen bij het ondersteunen van de openbare orde door personeel en materieel snel aan land te zetten. Het schip beschikt ook over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij niet-Covid-gerelateerde spoedzorg.

De lokale overheden van het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken ingediend bij Defensie ter ondersteuning van het bestrijden van het coronavirus. Dit gebeurt inmiddels met al aanwezige eenheden bij onder meer de maritieme grensbewaking en het handhaven van de openbare orde. Met de nabijheid van de Karel Doorman zorgt Defensie dat er snel extra ondersteuning ter plaatse is, wanneer daar om wordt gevraagd.

Met de Karel Doorman komen ook twee Cougar-helikopters van de luchtmacht naar het Caribisch gebied. Die kunnen worden ingezet voor medisch transport en medische evacuaties. Verder komen er medische teams met chirurgische capaciteit en voor basiszorg aan de wal en drones van de landmacht en marine voor ‘beeldopbouw’ mee. Daarnaast gaan er marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen mee voor transport. Indien nodig kan er een extra marinierseenheid worden ingevlogen. Het schip heeft ook een orkaannoodhulppakket mee.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een marineschip in het gebied. Met deze landen is een coördinatiecel ingericht op Martinique om waar nodig samen te werken. Zo kan de Karel Doorman deze schepen voorzien van brandstof.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).