Premier Rhuggenaath roept ‘staat van crisis’ uit

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Gezien de meest recente ontwikkelingen in Europa, waarbij het coronavirus zich naar het laat aanzien anders ontwikkelt dan eerder in China en het aantal doden als gevolg daarvan relatief hoger is, heeft premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao een ‘staat van crisis’ uitgeroepen en uit voorzorg het luchtruim afgesloten voor verkeer uit Europa (lees: Nederland).

 

luchtruim gesloten DushiDat heeft hij vandaag tijdens een spoedpersconferentie bekendgemaakt. Tijdens de bijeenkomst werd eveneens bevestigd dat Curaçao te maken heeft met een eerste geval van Covid-19. Het betreft een Europees-Nederlandse man van 69 jaar die samen met zijn vrouw met vakantie op Curaçao is. Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is het een geïsoleerd geval en is er vooralsnog geen sprake van verdere besmetting. De man wordt constant in de gaten gehouden en de situatie wordt gemonitord, aldus Gerstenbluth.

De maatregel om het luchtverkeer vanuit Europa af te sluiten, kan ‘overkomen als drastisch’, maar is gezien de onzekerheid over het virus juist genomen om de laatste ontwikkelingen grondig te analyseren, zo gaven Rhuggenaath en Gerstenbluth aan. De maatregel geldt niet voor ‘outbound’ vluchten; personen die vanuit Curaçao willen vertrekken, kunnen dit gewoon doen. Over de vluchten vanuit de Verenigde Staten naar Curaçao is nog geen besluit genomen. ,,Deze situatie gaan we nu evalueren”, aldus de premier. Mogelijk kunnen personen vanuit Nederland - familieleden en/of zakenlieden die voor werk in Europa zijn - later op gecontroleerde wijze naar het eiland terugkeren, aldus minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, dit moet echter nog ingevuld worden. Curaçao ontvangt dagelijks gemiddeld drie vluchten van KLM en TUI vanuit Nederland (het gaat dan al snel om dagelijks 700-800 passagiers); ook is er met Condor een regelmatige luchtverbinding met Duitsland.

Gerstenbluth legde verder uit: ,,Als we kijken naar de situatie in China blijven we zeggen dat in 80 procent van de gevallen van personen die de ziekte krijgen, deze mild verloopt. Tien procent is wat ernstiger en vijf procent is een crisisgeval. Deze kleine groep heeft behoefte aan beademing en heeft zelfs kans op een dodelijke afloop. Tot nu toe leek het erop dat het niet anders was dan wat we kennen als een griep. Wat we nu echter in Italië zien, is iets anders. De mortaliteit ligt daar hoger. We begrijpen het niet goed. Het kan zijn dat de gemiddelde leeftijd daar hoger is, het kan zijn dat het testverloop anders is, het kan ook zijn dat er een hogere mate is van mensen die risico lopen. Maar wat óók kan, is dat het virus in het verloop van de epidemie is veranderd en dat er nu mutaties optreden. We weten het niet. We kunnen het niet goed beoordelen omdat er heel spaarzaam informatie uit Italië komt. En de situatie zoals in Italië, zien we nu ook in Nederland.”

Dat is de reden dat de regering vanochtend heeft besloten per direct - in ieder geval voor de duur van twee weken - de maatregel te treffen. ,,Het virus wordt met dezelfde snelheid verspreid en in Nederland zijn in dit kader gisteren ook de nodige maatregelen getroffen. Als de ziekte in Nederland zich verder blijft ontwikkelen zoals in Italië, kan dat problemen voor ons betekenen. Als we gaan wachten en geen maatregelen treffen, kan dat zelfs ernstige gevolgen hebben. Daarom hebben we nu deze maatregel getroffen en houden we in de tussentijd de ontwikkelingen in de gaten. Indien de maatregel gaandeweg aangepast moet worden, doen we dat”, aldus de epidemioloog.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).