Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao zal per 1 januari 2020 een tarief van 1,32 dollar innen om de grensveiligheid bij de grensbewaking (immigratie) te optimaliseren. Dit wordt door het ministerie van Justitie bekendgemaakt.

egates,,Dit tarief zal namens het land door Curaçao Airport Partners (CAP) (op Hato, red.) worden geïnd en heeft betrekking op alle vertrekkende passagiers en passagiers die hier een tussenlanding maken (in transit)”, zo wordt nader uitgelegd. ,,Het tarief van 1,32 dollar is reeds aan de luchtvaartmaatschappijen gecommuniceerd en deze zullen in december meer technische informatie hierover ontvangen. Dit tarief zal geïnd worden als onderdeel van de luchthavenkosten bekend als ‘passenger facility charge’ (PFC).”
De wetgeving voor grensveiligheid is op 1 november 2019 geïntroduceerd en verwijst naar de kosten gerelateerd aan het verzekeren van een hogere mate van veiligheidsmaatregelen op de luchthaven zoals de introductie van het wereldwijde grensbewakingssysteem ‘Advanced Passenger Information System’ (Apis) en meer geautomatiseerde technologie zoals de eGates en andere immigratiebronnen.
Uitgelegd wordt dat in 2015 de Immigratiedienst bij de luchthaven een begin heeft gemaakt met het automatiseren van het grensbewakingsproces om efficiëntie en veiligheid bij de grenzen te maximaliseren. De elektronische grenscontrolepoorten (eGates) zijn kort hierna geïnstalleerd. Passagiers van 18 jaar of ouder met een Europees, Canadees of Amerikaans paspoort kunnen sindsdien gebruikmaken van de eGates. ,,De eerste eGates waren een geschenk van Curaçao Airport Holding (CAH) aan het ministerie van Justitie. Sindsdien is CAH samen met het ministerie aan het werk geweest om het gebruik van de eGates verder te ontwikkelen en optimaliseren. Om de grensveiligheid nog verder op te krikken, heeft Curaçao Apis gekocht. Apis is een elektronische databank waarin luchtvaartmaatschappijen voorafgaand aan de vlucht paspoortinformatie van de passagiers voor justitiële organisaties invoeren. Alleen justitiële partners hebben toegang tot deze databank en de informatie wordt op een veilige manier, voor veiligheidsdoeleinden gedeeld.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).