Willemstad - Naar verwachting zullen de filialen van Girobank morgen weer opengaan. Dan kunnen klanten ook weer geld opnemen en storten. Tegoeden boven de 10.000 gulden blijven bevroren.

F03 GiroDat heeft de directie van de Centrale Bank van Sint Maarten en Curaçao (CBCS) gisteren laten weten tijdens een persconferentie. Het gaat om tegoeden die op de rekening stonden op het moment dat dinsdag werd besloten Girobank te sluiten. Alle bedragen die na de heropening van de bank gestort worden op de rekeningen van de klanten vallen buiten de maatregel. Dat kan bijvoorbeeld het salaris over december zijn of de betaling van een factuur.
Maar voordat het slot eraf kan, moet het IT-systeem worden aangepast aan de nieuwe situatie. In het beste geval is Girobank vanaf vrijdag back in business. Dan gaan niet alleen de deuren van de filialen open, maar zijn ook alle betalingssystemen te gebruiken, zoals pinpassen en creditcards. ,,Transacties zijn weer mogelijk en alle mechanismen zullen dan werken”, zegt financieel-economisch directeur CBCS José Jardim. De Centrale Bank hoopt op deze manier de rust terug te hebben gebracht. Jardim: ,,Ten minste 95 procent van de rekeninghouders kan hopelijk vanaf vrijdag weer beschikken over al haar geld. Alleen het deel van de fondsen boven 10.000 gulden blijft bevroren.”
De boodschap van de CBCS-directie is kortweg ‘geen paniek’. ,,Het is niet nodig om in een keer al het geld van de rekening te halen en met veel cashgeld op straat te lopen”, benadrukt president-directeur ad interim Bob Traa. ,,Het gaat om een cumulatief bedrag, dus je kunt meerdere keren pinnen totdat de limiet van 10.000 gulden is bereikt.” Bovendien zijn nieuwe bijschrijvingen sowieso gewoon te gebruiken.
Bij Girobank hebben 27.000 personen en bedrijven een rekening. Door de limiet op 10.000 gulden te bepalen, hebben ongeveer 25.000 rekeninghouders beschikking over al hun geld. Dat is 95 procent van de klanten van de bank. ,,De bank heeft een negatief netto-vermogen”, zegt Bob Traa. ,,Niet iedereen kan beschikken over alle fondsen. De breedste schouders moeten het langste wachten.” Dat betekent dat van 2.000 klanten meer geduld wordt gevraagd. Daarvan heeft een groot deel rekeningen bij andere banken. Voor specifieke gevallen die door de beperkte fondsen in de problemen raken, wordt samen met de overheid naar een ‘praktische oplossing gezocht’. Naar verluidt heeft Refineria Isla miljoenen uitstaan bij Girobank. Financieel-economisch directeur CBCS Jardim bevestigt dat dit een van de bedrijven is die op de prioriteitenlijst staat, maar ‘we analyseren nog om welke organisaties en bedrijven het verder gaat’.
De liquiditeit van Girobank is op dit moment voldoende om een deposito van 10.000 gulden te kunnen garanderen. Met 25.000 accounts gaat het dus om een bedrag van zo’n 25 miljoen gulden. CBCS bekijkt samen met de Curaçaose regering ‘hoe die lasten het beste kunnen worden verdeeld’.
,,Een noodzakelijke maatregel”, zegt Traa over de tijdelijke sluiting van de Girobank. ,,Bankieren is een vertrouwenskwestie. Nadat er berichten in de media waren verschenen, niet altijd correct, zagen we dat veel mensen en bedrijven hun deposito opvroegen. Ik kan niet zeggen dat het er een, twee of drie waren, het gaat om het totaal, de kritieke massa. Lange tijd liep de liquiditeitscurve van Giro als een horizontale lijn, dan weer een maand break-even, dan wat minder, dan zelfs wat winst. Maar de afgelopen weken is er een sterke daling zichtbaar. Dan moet je op het juiste moment ingrijpen om zo veel mogelijk mensen te beschermen. Nu is de bank op slot om de systemen te kalibreren. Als we langer hadden gewacht, dan was de limiet nog lager uitgevallen dan 10.000 gulden.”
Mogelijk wordt de limiet van 10.000 gulden op termijn naar boven bijgesteld. Met hoeveel en wanneer is niet duidelijk. Dat heeft alles te maken met een verbetering van de liquiditeitspositie van de bank en bijvoorbeeld met de mate waarin leningen volgens afspraak worden afgelost. Jardim denkt ook aan het onderpand op ‘non performing loans’ en noemt als voorbeeld de verkoop van Hotel Otrobanda vorige maand. Daarnaast is er de arbitragezaak in New York tegen de International Investment Group (IIG). De Amerikaanse IIG-eigenaren hebben in de tijd van oud-Girobankdirecteur Eric Garcia op grote schaal geld onttrokken aan de Curaçaose bank en het geld nooit teruggestort. Begin september werd IIG Trade Opportunities Fund, dat deel uitmaakt van de IIG Group en meerderheidsaandeelhouder is in Giro Holdings, failliet verklaard. ,,We gaan door met het proces, daar wijken we niet vanaf”, verzekert financieel-economisch directeur CBCS Jardim.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).