Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het cito-laboratorium van het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) in het Curaçao Medical Center (CMC) is vanaf volgende week volledig in gebruik. Dan is ook de ruimte voor spoedbepalingen voor DNA-diagnostiek en microbiologisch onderzoek beschikbaar.

CMC ADCDat zegt interim-directeur Liane Virginia-Cova van ADC in gesprek met het Antilliaans Dagblad. Bij het cito-lab komen de spoedaanvragen binnen. De uitslagen moeten binnen een half uur tot een uur terug zijn bij de aanvrager. Het spoed-lab in het CMC was al in gebruik, maar het wachten was nog op twee ruimtes: voor het transfusielaboratorium waar bloedwaardes worden bepaald in verband met bloedtransfusies en voor DNA-bepalingen en microbiologische bloedtesten. Eén daarvan kwam afgelopen maandag beschikbaar en Virginia-Cova verwacht ‘nog eind deze week of volgende week’ over de andere ruimte in CMC te kunnen beschikken.
Het cito-laboratorium blijft in het CMC, ook nadat het nieuwe laboratoriumcomplex van ADC is gebouwd en opgeleverd. Daarvoor is eind september een ‘uitnodiging voor aanbesteding’ in de media verschenen. Het nieuwe laboratorium komt op de plek van het magazijn van het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). ,,Tegenover het nieuwe ziekenhuis. Tussen CMC en onze huidige vestiging aan de Roodeweg”, zegt Virginia-Cova.
De bedoeling is dat de bouwwerkzaamheden in ‘het eerste kwartaal van 2020’ van start gaan. De bouwtijd is anderhalf tot twee jaar. Virginia-Cova: ,,Dat is een reële schatting. Maar we zijn in afwachting van informatie van architecten en voeren bouwkundige besprekingen om dergelijke zaken te kunnen bepalen.”
Ook de vestiging aan de Roodeweg van ADC blijft bestaan. In ieder geval als priklab. ,,Waarschijnlijk wordt daar in de toekomst de niet-humane diagnostiek ondergebracht”, zegt Virginia-Cova. ,,Dan moet je denken aan testen van voedingswaren, drugsanalyses en toxicologische bepalingen. Maar over de toekomstige bestemming van de Roodeweg moet nog een beslissing worden genomen.” Het idee is dat met de niet-humane diagnostiek de complete dienstverlening van de Heelsumstraat naar Otrobanda wordt verhuisd. Virginia-Cova: ,,We moeten berekenen of dat lukt qua vierkante meters.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).