Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De koppeling tussen de informatiesystemen van het Curaçao Medical Center (CMC) en het laboratorium ADC is hersteld. Maar om ervoor te zorgen dat de uitslagen sneller het ziekenhuis bereiken moeten medisch specialisten extra trainingen volgen. Zij voeren te vaak de aanvragen voor een labtest niet goed in.

cmcadcGilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie, heeft gisteren tijdens een persconferentie uitgelegd dat in het oude Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) de aanvraag voor een onderzoek in het laboratorium ‘relatief simpel’ verliep met een formulier waarop de arts aankruiste wat er moest gebeuren. ,,Dat is nu geïntegreerd in een IT-systeem. Van de tien testen die worden aangevraagd, zijn er zeven niet op de juiste manier ingevoerd in het systeem”, zegt Martina. ,,Dan komt zo’n verzoek niet goed binnen bij ADC. Dat hele proces moet zo snel mogelijk verbeteren.”
Verpleegkundigen en medisch specialisten moeten door middel van extra trainingen worden bijgespijkerd, zodat zij de aanvragen op de juiste manier ‘labelen’. ,,Het blijkt in de praktijk dat ook medisch specialisten tekortschieten”, zegt Ingemar Merkies, medisch directeur van CMC. ,,Daardoor duurt het te lang voordat de uitslag vanuit ADC bij het ziekenhuis binnen is.” Merkies ontkent dat daardoor operaties en bloedtransfusies niet door zouden kunnen gaan. ,,Nee, er is altijd een directe lijn van specialisten met ADC. Als het te lang duurt kan een arts gewoon bellen met de klinisch chemicus.” Merkies zegt de eerste dagen na de opening zelf via de centrale van CMC naar ADC te hebben gebeld en zo de informatie die hij nodig had te hebben gekregen.
Om snel duidelijkheid te krijgen over het hele proces van de aanvraag voor testen bij het laboratorium tot het terugkrijgen van de uitslagen, wordt op korte termijn een externe audit uitgevoerd, onder andere door deskundigen van het Erasmus MC in Nederland. ,,We willen weten wat goed loopt en wat slecht”, zegt Martina.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.