Familie Dos Santos heeft geen vertrouwen in justitieel systeem
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De familie Dos Santos heeft een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor de gouden tip die zal leiden tot het oplossen van de moord op Helmin Wiels. ,,De echte oplossing en niet het politieke spelletje waar het Openbaar Ministerie mee bezig is”, aldus Amparo dos Santos.

amparoAmparo is de broer van loterijmagnaat Robbie dos Santos, die afgelopen maandag op Sint Maarten is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels, maar ook van oud-minister van Financiën George Jamaloodin, die in augustus in deze zelfde zaak werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar omdat het gerecht hem schuldig had bevonden aan het uitlokken van de moord op Wiels.
Valse beschuldigingen, meent de familie Dos Santos. Amparo vertegenwoordigde de familie gisteren tijdens een persconferentie in Zeelandia, waar hij de aanval opende op Nederland, maar ook op PAR en het Openbaar Ministerie, die volgens Amparo opdrachten van Nederland uitvoeren. ,,PAR was in 2010 bij de verkiezingen als winnaar uit de bus gekomen, maar werd zo boos toen MFK de volgende dag een regering had gevormd en PAR erbuiten had gelaten, dat werd verzonnen dat Robbie de financier was van MFK.” Daarmee is volgens Amparo alle ellende begonnen. ,,Sindsdien zijn zowel Gerrit, als Robbie en George opgepakt. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Allemaal omdat Nederland niet wil dat een bepaalde groep op de regeerstoel zit. Het Openbaar Ministerie speelt een spelletje, een politiek spelletje en dat wordt niet gewaardeerd, noch geaccepteerd.”
Amparo herhaalde dat zijn familie en de familie Wiels uit dezelfde wijk komen: Steenrijk. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Jamaloodin, deed de oud-minister van Financiën hetzelfde en gaf hij aan hoe hecht de twee gezinnen met elkaar zijn opgegroeid. Ook nu zegt Amparo: ,,Mensen in de bario zijn vrienden en maken elkaar niet dood. Wiels was uit de bario. Zo gaan we niet met mensen uit de bario om. Zo zijn we niet opgevoed. Zo zijn jullie misschien wel opgevoed, maar wij niet”, aldus Amparo, die doelde op het Openbaar Ministerie.
De beloning van 1 miljoen dollar is afkomstig uit de erfenis van de moeder van Dos Santos, zo gaf Amparo gisteren aan. ,,En dat leggen we nu op tafel om de naam van mijn broer, van mijn beide broers, te zuiveren. Met deze beloning hopen we erachter te komen wie daadwerkelijk achter de moord zit van Helmin Wiels. Het spijt me voor degenen die aan deze kwaadwillige daad hebben meegedaan. Hou je vast; want nu komt de waarheid boven tafel. We hebben al een vermoeden, maar nu zal het worden bevestigd.”
De familie Dos Santos wordt bijgestaan door raadsman Chester Peterson. ,,De familie heeft geen vertrouwen meer in het justitieel systeem van Curaçao. Dit geldt voor zowel de staande als de zittende magistratuur. Ze willen nu zelf uitzoeken wie Wiels heeft vermoord en om mensen aan te moedigen naar voren te komen met waardevolle informatie die tot de oplossing van de zaak kan leiden, wordt de beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd.”
De advocaat legde uit hoe tips kunnen worden doorgegeven en hoe vervolgens met de informatie wordt omgegaan. Tips kunnen via sms of via whatsapp worden verstuurd naar het telefoonnummer +5999 5210310. De informatie die binnenkomt wordt - zo gaven Peterson en Amparo aan - door een team geanalyseerd. Dit team zou uit advocaten en oud-politiefunctionarissen bestaan. ,,Als na onderzoek is gebleken dat we dé gouden tip hebben binnengekregen, geven we dit door aan het Openbaar Ministerie. Het is dan te hopen dat het Openbaar Ministerie nog een beetje fatsoen heeft en de zaak serieus neemt”, aldus Peterson.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.