‘Afhandeling aanvragen loopt achter’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op Curaçao is op dit moment het merendeel van de bedrijven actief zonder de vereiste hindervergunning. Het gaat om nieuwe organisaties, maar ook om toko’s, supermarkten, restaurants en hotels die al jaren bestaan.
gmnDat komt doordat de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) te weinig personeel heeft om de aanvragen op tijd af te handelen. Dat zegt Gabriel Murray, sectordirecteur Landbouw, Milieu en Natuur, desgevraagd. ,,De afhandeling van vergunningaanvragen loopt enorm achter door het personeelstekort.”
Vorige week dinsdag 12 november verschenen in het Antilliaans Dagblad dertien advertenties van het ministerie van GMN waarin onder het kopje ‘bekendmaking’ evenzoveel bedrijven werden genoemd die ‘een verzoek hebben ingediend ter verkrijging van een vergunning ingevolge de Hinderverordening Curaçao (AB 1994 nr. 40)’. Wie bezwaar wil maken moet dat binnen een maand schriftelijk laten weten. Bekende namen die genoemd worden in de serie advertenties zijn bijvoorbeeld: de twee vestigingen van Delifrance te Saliña en Bloempot, Don’s Icecream Shop in Rif Fort, Grand Café De Heeren en Kunuku Aqua Resort. Ook Zakito District Cooling te Piscaderabaai - dat diepzeewater gebruikt om hotels in de omgeving en het Curaçao Medical Center van koele lucht te voorzien - wacht nog op de toekenning van een hindervergunning. Door nu in een keer een groot aantal bekendmakingen te publiceren hoopt de uitvoeringsorganisatie de inzageperiode ‘met de huidige bezetting in goede banen te kunnen leiden’. De bedoeling is dat de betreffende aanvragen nog dit jaar worden afgehandeld.
Murray bevestigt dat het ontbreken van de vergunning ‘strikt genomen’ een reden is om een zaak te sluiten. Maar volgens de sectordirecteur is ‘het merendeel van de bedrijven op Curaçao operationeel zonder hindervergunning’, terwijl zij die volgens de wet wel moeten hebben. Om de procedure in de toekomst te verkorten werkt de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer aan een ‘standaardvergunning’, zegt Murray. Daarin is een standaardpakket met voorwaarden opgenomen waaraan organisaties in eenzelfde sector, zoals restaurants en hotels, zich moeten houden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).