Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Waar het in 1948 mee begon door ‘uitvinder’ notaris Anton ‘Ton’ Smeets, het leveren van trustdiensten, wordt door multinational Citco anno 2019 afgestoten.

CITCO Gebouwen 1 websiteCitco, dat het woord ‘trust’ zelfs in de naam draagt - Curaçao International Trust Company, een wereldwijd opererend concern dat nog altijd wordt geleid door een Smeets, namelijk Christopher ‘Chris’ Smeets - gaat zich meer toeleggen op dienstverlening op het gebied van de ‘alternative investment industry’.
Aldus een communiqué van het door Citco ingeschakelde externe mediarelatiebureau Peregrine, met kantoren in Londen en New York. Het is onbekend of dit afstotingsproces ook personele gevolgen zal hebben, in het bijzonder voor werknemers van Citco in de Dutch Caribbean en specifiek op Curaçao. Vragen daarover werden nog niet beantwoord. De medewerkers zijn wel geïnformeerd over dit ‘strategische besluit’.
,,De Citco Group Limited (Citco) kan bevestigen dat het bezig is met het afstoten van een aanzienlijk deel van de ‘Governance Services’-activiteiten. Terwijl de bedrijfsadministratie en trusteeservices die door de GS-activiteiten worden geleverd onderdeel zijn van Citco’s oorsprong, is Citco in de afgelopen vier decennia geëvolueerd tot de toonaangevende dienstverlener en technologie-aanbieder voor de Alternative Investment Industry.” Zo meldt het communiqué. Dat vervolgt: ,,Citco heeft daarom een strategische beslissing genomen om de GS-activiteiten af te stoten en zich te blijven concentreren op de administratie, bewaring, technologie-, bank- en kredietoplossingen voor een steeds groter universum van alternatieve fondsbeheerders en beleggers, inclusief de snelle expansie van Citco op het gebied van private equity en onroerend goed.”
De bedoeling is de GS-tak - lees de trust-portefeuille - te verkopen. Per wanneer, aan wie en of dit aan één of meerdere partijen is, wordt niet bekendgemaakt. Ook hierover heeft deze krant vragen gesteld en is nog in afwachting van antwoorden. Zoals ook over de omvang van de portefeuille en het percentage van GS/trust van de totale business.
Citco, dat na de Tweede Wereldoorlog vanuit Willemstad begon, heeft naar eigen zeggen ‘1 trillion assets under administration’. Een Amerikaanse trillion betekent een biljoen ofwel duizend miljard (1.000.000.000.000) dollar. Er werken internationaal verspreid over 60 vestigingen 7.000 personen bij Citco, waaronder ook op drie locaties op Curaçao: aan De Ruyterkade, Schottegatweg Oost en Kaya Flamboyan. Citco zit in de VS, Canada, Europa, Caribisch Gebied, Zuid-Amerika, Midden-Oosten, Afrika en Azië (Pacific).
,,De GS-bedrijfsonderdelen die afgestoten zullen worden leveren een sterke positieve bijdrage aan de algemene winstgevendheid van de Citco Groep”, aldus het statement. ,,En Citco gelooft dan ook dat dit een nieuwe eigenaar in staat zal stellen verdere groei te realiseren en de GS-activiteiten met succes naar de toekomst te brengen.”
Gedurende het afstotingsproces zal Citco de GS- ofwel de trust-activiteiten blijven onderhouden en ontwikkelen, inclusief de ‘business-as-usual verplichtingen’, alsmede de training en ontwikkeling van personeel om het klantenbestand te blijven bedienen.
Het personeel is op de hoogte gesteld en kreeg te horen dat dit besluit van de Citco-top vermoedelijk veel vragen van collega’s en klanten zal oproepen. ,,We zullen de komende dagen met alle betrokkenen communiceren. We zijn van plan om verdere updates te geven als en wanneer wij meer informatie hebben om te delen.”
Op de website zegt Citco over de GS- ofwel trustdiensten: ,,Citco is het belangrijkste fiduciaire en administratieve dienstverlenende bedrijf. Al meer dan 75 jaar hebben we een ethos van uitstekende service en partnerschap ontwikkeld. Onze onafhankelijkheid betekent dat we kunnen samenwerken met uw keuze van advocaten, financiële instelling of accountancypraktijk.”
Het begrip ‘trust’ is verbonden aan het concern. Bij de Kamer van Koophandel op Curaçao meldt de bedrijfsomschrijving dan ook ‘trustkantoor’ ten behoeve van internationale financiële dienstverlening. De website van Citco meldt het volgende over de oorsprong: ,,Citco werd opgericht in 1948 en was opgezet door de familie Smeets (Anton Smeets, red.) om te voldoen aan de behoeften van multinationals en particuliere klanten na de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien zijn we toonaangevend op het gebied van internationale financiering en nauw betrokken bij de totstandkoming van de markten voor eurobond- en hedgefondsen. Vandaag de dag wordt Citco nog steeds beheerd door de familie Smeets en heeft het zijn ondernemende karakter behouden.”
De start van de fondsbeheeractiviteiten door Citco volgde, twintig jaar later, in 1968. Citco’s bancaire divisie werd in 1985 gelanceerd. In 1987 verwerft Christopher ‘Chris’ Smeets, de zoon van Anton ‘Papa Ton’ Smeets, de controle over The Citco Group Limited. Tien jaar later vormen Citco’s offshore fondsbeheeractiviteiten de kernactiviteiten. In 2014 verlaat Citco de ‘sub-custody-activiteiten’ voor financiële instellingen en richt zich op het bedienen van belangrijke klanten in beleggingsfondsen. En in 2016 lanceert Citco het innovatieve webplatform CitcoOne.
www.citco.com

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).