Gerecht acht twijfels van CBCS over financiële positie terecht
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft Banco del Orinoco nv (BDO) in staat van faillissement verklaard. Dat heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gisteren bekendgemaakt.

bancoorinocoDe CBCS is er op 2 september toe overgegaan de bankvergunningen van BDO in te trekken vanwege het ernstig disfunctioneren van BDO. Ook werd het gerecht verzocht de noodregeling ten aanzien van BDO uit te spreken. Dit verzoek werd door het gerecht op 5 september gehonoreerd. Het gerecht heeft aangenomen dat BDO gebruik heeft gemaakt van vervalste documenten om haar financiële positie te onderbouwen en achtte de ernstige twijfels van CBCS over die financiële positie dan ook terecht.
Volgens het vonnis is er ‘sprake van ernstige overtreding van antiwitwas- en antiterrorismeregelgeving, de bank zou haar bedrijfsvoering in het geheel niet op orde hebben, en volgt aanwijzingen van CBCS (door middel van een stille curator, red.) niet of onvoldoende op en misleidt CBCS over haar financiële positie door gebruik te maken van vervalste documenten’.
Verscheidene buitenlandse toezichthouders hebben na de uitspraak soortgelijke maatregelen genomen tegen banken die tot dezelfde groep als BDO behoren.
De CBCS heeft tijdens de noodregeling geconstateerd dat de financiële positie van BDO deplorabel is, en heeft vastgesteld dat er zeer gering actief is tegenover grote schulden. Zo lijkt vermogen dat BDO aan CBCS en aan accountants heeft voorgespiegeld niet te bestaan.
,,Tegen die achtergrond dient voortzetting van de noodregeling geen doel meer en is het faillissement van BDO met toepassing van artikel 37 lid 1 van de Landsverordening toezicht bank en kredietwezen (LTBK) uitgesproken” aldus de CBCS.
Banco del Orinoco is sinds 1987 op Curaçao gevestigd. Het personeel van BDO is gisteren tijdens een informatiesessie van het faillissement op de hoogte gesteld. Het gerecht heeft mr. M.R.B. Gorsira en mr. C.M. van Liere aangesteld als curatoren voor de verdere afwikkeling van het faillissement. Zij zijn bereikbaar via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).