Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Met ingang van 1 oktober daalt het gereguleerde tarief van benzine en diesel. Ook elektriciteit wordt dan goedkoper. Het tarief voor water daarentegen stijgt. Dat heeft het Bureau Telecommunicatie & Post (BTP) bekendgemaakt.

Brandstofprijzen omhoogVanaf de nieuwe maand betaalt de gebruiker aan de pomp 1,962 gulden voor een liter Mogas 95. Op dit moment is dat nog 2,004 gulden per liter. Diesel is nu nog 1,380 gulden, maar wordt vanaf 1 oktober 1,374 gulden. De daling van het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 is voornamelijk het resultaat van een daling van de correctie in de overschot/tekortcomponent, zo legt BTP uit. De daling van het eindgebruikerstarief voor Gasolie LSD (Low Sulfur Diesel, oftewel diesel) is het resultaat van een daling van de aankoopprijs en een stijging van de correctie in de overschot/tekortcomponent. De prijs voor een gascilinder van 100 lbs blijft 65 gulden. Voor een cilinder van 20 lbs blijf de prijs 13 gulden, zo blijkt uit het overzicht van BTP.
Stroom wordt in oktober net als benzine en diesel goedkoper. Het laagste huishoudelijk tarief voor elektriciteit is nu 58,9 cent per kWh, maar dat wordt vanaf volgende week dinsdag 58,5 cent. De lichte daling van het elektriciteitstarief wordt veroorzaakt door een stijging van de gemiddelde brandstofkosten vanwege veranderingen in de productiemix, welke stijging geheel gecompenseerd wordt door een dalende correctiefactor, aldus BTP.
Alleen het tarief voor water stijgt de komende maand. Huishoudens met verbruik tot negen kuub (m3) per maand rekenen straks 8,11 gulden per kuub af. Dat is nu nog 8,10 gulden. Deze lichte stijging, zo legt BTP uit, wordt veroorzaakt door stijgende elektriciteitskosten voor de productie van water, welke stijging deels gecompenseerd wordt door een dalende correctiefactor.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).