Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens World Clean Up Day Curaçao is 300.000 kilo opgeruimd. Dat laat de organisatie van het grootse event weten. Het was nog wachten op vuilverwerkingsbedrijf Selikor die al het afval nog moest wegen.

clean Uiteindelijk maakte gisterenmiddag Selikor-directeur Wesley Kook het aantal kilo’s bekend dat de 3.500 deelnemers op meer dan 100 locaties opruimden. Volgens de organisatie werd er van die aantallen zo’n 850 kilo afval onder water opgehaald door bijna 100 duikers.
Alleen vorig jaar werd beduidend meer vuil opgehaald, zo’n 1 miljoen kilo, omdat er tijdens die editie zeer veel grofvuil werd opgehaald door trucks, loaders en bobcats. ,,Koelkasten wegen nu eenmaal meer dan plastic cups en blikjes”, aldus de organisatie, die benadrukt dat het kleine zwerfvuil minstens zo schadelijk is.
Grootste winst noemt de organisatie dit jaar dat er veel nieuwe deelnemers zijn: ,,We zien de laatste jaren juist steeds meer wijken aansluiten: Buena Vista, Muizenberg, Suffisant, Seru Fortuna, Santa Maria, Santa Rosa en Otrobanda vielen dit jaar op in positieve zin. Daaruit concluderen we dat steeds meer mensen een schoon eiland belangrijk vinden.”
Het doel van de organisatie van World Clean Up Day Curaçao is niet alleen om zo veel mogelijk vuil op te ruimen, maar vooral om een vuist te maken tegen de vervuiling op het eiland: ,,Nog steeds gooien mensen zakken van fastfoodrestaurants uit het raam van hun auto, en lege bierflesjes in de struiken naast de snèk. Dat kan echt niet meer.”
De jongste deelnemer aan World Clean Up Day dit jaar was 3,5 jaar oud en maakte deel uit van een deelnemende school. Daarnaast doet de organisatie een oproep: tijdens het schoonmaken is iemands dagboek teruggevonden met daarin onder andere een ontroerende brief aan diens kind. De eigenaar van dit dagboek mag zich melden bij de organisatie.
Naast Selikor hebben talloze bedrijven de actie financieel of materieel ondersteund. ,,We zijn intens dankbaar voor de steun vanuit het bedrijfsleven, waar in deze economisch zware tijden toch zoveel vrijgevigheid was. Datzelfde geldt voor de steun vanuit de overheid.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).