Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) en de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) hebben minder openstaande vacatures voor docenten dan voorgaande jaren. Het nieuwe schooljaar kan zonder grote problemen beginnen.

vpcoHet RKCS vertegenwoordigt 52 scholen voor funderend en speciaal onderwijs, voorbereidend secundair beroepsonderwijs (vsbo), secundair beroepsonderwijs (sbo), en havo/vwo. Volgens de website heeft de stichting meer dan 1.208 medewerkers en ongeveer 16.700 leerlingen. Wat het voortgezet onderwijs betreft zijn alle vacatures voorzien, zegt RKCS-directeur Lisette van Lamoen-Garmers. ,,Alleen een paar technische vakken, zoals werktuigbouwkunde, moeten we nog invullen.” De uitdaging ligt zoals elk jaar in het funderend onderwijs. Daar zoekt het RKCS nog vier leerkrachten. Van Lamoen-Garmers: ,,Maar we werven ook kandidaten in Suriname en doen er alles aan om het schooljaar zonder openstaande vacatures te starten.”
Ook VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George zegt ‘over het algemeen tevreden’ te zijn wat betreft de invulling van de vrijgekomen plekken. ,,We zijn nagenoeg rond, op 15 à 20 vacatures na. Het VPCO is verantwoordelijk voor zes scholen voor funderend onderwijs, Lom-onderwijs gericht op kinderen met leer- en opvoedingsmogelijkheden, vsbo en havo/vwo. De vereniging heeft 250 leerkrachten in dienst. Van der Bunt-George zegt dat er voor komend schooljaar minder vacatures waren. ,,Dat gaat in golven, omdat uitgezonde krachten vaak een contract hebben voor drie tot vier jaar.” Voor het funderend onderwijs is het VPCO nog op zoek naar ongeveer zes leerkrachten. Van der Bunt-George is vooral blij dat steeds meer ‘landskinderen’ terugkomen naar Curaçao voor een baan in het onderwijs. Dat is onder andere het resultaat van werving door de gezamenlijke schoolbesturen in februari in Nederland. ,,Het zijn mensen die Papiaments spreken en dat is toch fijn, ook al is de instructietaal Nederlands, maar ook medewerkers die vaak komen om te blijven.” De VPCO-directeur ziet ook wel dat docenten voor Nederland kiezen waar een tekort is en de werkomstandigheden aanzienlijk beter. ,,Maar toch komen daarvoor in de plaats weer landskinderen terug die het hier willen proberen of Nederlanders die een paar jaar ervaring in het buitenland willen opdoen. Wij steken er veel energie in om ons als werkgever te profileren en om de interessante kanten van werken op Curaçao te belichten.” Op de website van VPCO worden specifiek vijf vacatures voor vakdocenten in het voortgezet onderwijs genoemd: culturele artistieke vorming/Kunstvak, consumptieve techniek (2e graad), natuurkunde (1e graad), algemeen techniek (2e graad) en Papiaments.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).