De Lannoy: Isla frustreert proces zoektocht partner raffinaderij
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) heeft gistermiddag een kort geding aangespannen tegen Refineria Isla. RdK hoopt dat het gerecht Isla dwingt mee te werken in het proces voor een nieuwe partner voor de raffinaderij.

islajeu,,Dit is het enige drukmiddel dat ons nog resteert”, zo laat RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy tegenover deze krant weten.
Zoals eerder bekendgemaakt zijn er meerdere belangstellende partijen voor de overname van de raffinaderij per 2020, wanneer het huidige contract met de Venezolaanse PdVSA afloopt. In dit kader heeft in mei een delegatie Curaçao bezocht om de raffinaderij te bezoeken en werknemers te spreken. ,,Dat was geen enkel probleem. Ze konden het terrein op en we hadden van tevoren een lijst van personen opgestuurd naar Isla waar de delegatie mee wenste te spreken. Ook dat was geen probleem”, aldus De Lannoy. Nu is er sinds gisteren een nieuwe delegatie op Curaçao, maar nu heeft Isla middels de directie per brief van 27 mei te kennen gegeven terughoudend te zullen zijn met het verstrekken van informatie. De delegatie mag dus wel het terrein op om de faciliteiten te bezichtigen, maar het spreken van leden van het managementteam van Isla - waar de directie toestemming voor moet verlenen - is niet toegestaan. ,,En uitgerekend die gesprekken zijn belangrijk voor de geïnteresseerde partijen”, stelt De Lannoy. ,,Het gaat niet om alle werknemers - dat zijn duizenden mensen - maar om ‘keepers’; leden van het management die informatie kunnen geven over bijvoorbeeld de filosofie achter preventief onderhoud of de veiligheid.”
Met het niet meewerken van de Isla wordt volgens de RdK-directeur het proces om een nieuwe partner te vinden gefrustreerd. ,,We verliezen een potentiële operator omdat Isla met twee maten meet. Want waarom de ene partij wel en de andere niet?” zo vraagt De Lannoy zich af. ,,Er is iets gebeurd dat Isla van standpunt is veranderd. Wat dat is, weet ik niet.” Sinds de brief van Isla van 27 mei waarin ze verdere medewerking weigeren, heeft RdK verschillende pogingen ondernomen om elkaar te vinden, legt De Lannoy uit. ,,We hebben getracht met ze om de tafel te zitten, maar daar kwamen we niet uit. We hebben de vakbonden erbij betrokken om te trachten te bemiddelen, maar die bespreking met de directie is niet doorgegaan.”
Afgelopen woensdag is De Lannoy uiteindelijk naar de Raad van Ministers gegaan en heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) ermee ingestemd een brief naar Isla te sturen waarmee nadrukkelijk om medewerking wordt verzocht. ,,In deze brief wordt specifiek vermeld dat we niet willen dat Isla informatie verstrekt, die ze liever niet wil geven, maar dat de delegaties ten minste wordt toegestaan met de ‘keepers’ te spreken.” Deze brief is nooit beantwoord. ,,Dus alles wat we hebben kunnen doen om Isla zover te krijgen, hebben we gedaan. Een rechtsgang is nu de laatste optie.”
Daarom is gistermiddag een verzoekschrift ingediend bij het gerecht voor een kort geding. RdK heeft nog geen toezegging van de rechter, maar hoopt dat de zaak vandaag kan plaatsvinden. De delegatie is er immers maar drie dagen, en vertrekt morgen alweer. ,,We hadden het liever niet zover willen laten komen. Bij zo’n rechtsgang is iedereen namelijk een verliezer. Zelfs als wij winnen, is het vertrouwen weg. Ik hoop dat Isla alsnog inziet dat dit in het belang is van de toekomst van 3.000 personen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).