Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose student Marco van der Woude, die aan de TU Delft de master Strategic Product Design volgt, is winnaar geworden van BestGraduates, dat samenwerkt met de top van de werkgevers in Nederland.

bestgraduate1Het leverde hem een prijs op van 10.000 euro, maar vooral een eervolle vermelding en aandacht van het Nederlandse bedrijfsleven. Dit jaar deden de volgende bedrijven mee: ING, Deloitte, Fugro, KLM, het ministerie van Defensie, Firstconsulting, NS en Exxonmobile.
Van der Woude (24 jaar) legt uit: ,,De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes, waarbij je, na je te hebben ingeschreven, eerst uitgenodigd wordt door bedrijven die interesse hebben voor een gesprek op de nationale carrièrebeurs. Voor mij was dit ING. Vervolgens werd je gekozen om bij hen op kantoor te komen voor een in-house dag. Dit is meestal een dag met in de ochtend een aantal presentaties over het bedrijf en in de middag een case. Als je je hier hebt bewezen dan ben je hun finalist en krijg je de bedrijfsprijs. Behalve dat mag je hen ook vertegenwoordigen in de finale. Hierbij strijd je tegen zeven andere finalisten van de andere bedrijven.”
De finale was een intensieve dag, vertelt de student van Curaçaose afkomst die zijn beide ouders op het eiland heeft wonen, en bestond uit verschillende onderdelen. ,,Zo ontworpen om ons te toetsen op onze analytische, sociale en communicatievaardigheden. Tijdens deze dag werd er de hele tijd op je gelet door de juryleden - dat waren er heel wat. De dag sloot af met een rondvaart door Amsterdam en een diner in de A’dam toren in Amsterdam-Noord. Dit was een exclusief diner met de deelnemende bedrijven waar ook de prijsuitreiking plaatsvond. De eerste prijs hiervoor was 10.000 euro en die heb ik gewonnen!” zegt de BestGraduate 2019 enthousiast.
Zijn studie in Delft is een master Industrieel Ontwerpen, waarbij wat meer de strategische kant van het vak wordt belicht. Eigenlijk is de naam Strategic Product Design ‘een beetje onhandig gekozen’, zegt hij, ‘omdat het insinueert dat we producten ontwerpen’. ,,Dat is zelden zo, het gaat vooral om diensten en vooral om diensten waar een digitale component aan verbonden is.”
Van der Woude legt verder uit: ,,Voor ons is een product een heel breed begrip dus. Zo heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan ‘The future of Tommy Hilfiger’, waarbij wij een visie hebben uitgestippeld over hoe zij relevant kunnen blijven in de kledingindustrie van de toekomst. Daarbij hoort dan een strategie hoe ze dat kunnen bereiken. Of een ander voorbeeld is hoe een bedrijf, genaamd Barco, bestaande capaciteiten kan gebruiken en de virtual reality-markt kan betreden.”
Dit soort projecten vond Van der Woude, oud-leerling van KAP (voorheen PSC) op Curaçao, ‘enorm leuk’. ,,En om die reden heb ik er ook voor gekozen om stage te lopen bij Deloitte Digital in Amsterdam. Wat ik mooi vond om te zien was hoe veel moeite de grote bedrijven hebben om hun digitale dienstverlening te optimaliseren door middel van goed luisteren naar hun klanten en de juiste inzichten te gebruiken. Op mijn projecten daar heb ik veel geleerd van de manier waarop Deloitte haar klanten advies geeft en oplossingen implementeert.”
Via medestudenten die in dezelfde fase zitten van hun master werd de Curaçaose Van der Woude op de hoogte gesteld van een recruitment event in de vorm van een wedstrijd voor ambitieuze studenten in de laatste fase van hun master. BestGraduates dus. Door middel van BestGraduates komen ‘high potentials’ in aanraking met de top van allerlei werkgevers
www.Bestgraduates.nl


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).