Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla Curaçao bv, volle dochter van staatsonderneming Petróleos de Venezuela (PdVSA), weigert ‘huisbaas’ Refineria di Kòrsou (RdK) en door RdK geselecteerde geïnteresseerde operators nog langer te voorzien van de belangrijke operationele gegevens.

islaDaarmee komt het Project Arawak, de zoektocht van het Land Curaçao en overheids-nv RdK naar een nieuwe exploitant van de Isla, in gevaar of wordt deze op z’n minst ernstig belemmerd. Potentiële operators die belangstelling tonen, als het leasecontract met PdVSA in 2020 is beëindigd, willen de raffinaderij bij het Schottegat kunnen bezoeken en ontvangen daarbij ook graag specifieke operationele data over de Isla.
Interim-directeur RdK, Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, die het nieuws bevestigt, is enigszins verbijsterd. De lease agreement schrijft medewerking voor. RdK eist geen vertrouwelijke financiële informatie op, maar vindt dat het delen van operationele data daar wel toe hoort. ,,Ik neem het hoog op”, zegt De Lannoy.
Toen een eerste partij onder de codenaam ‘Clara’ begin mei Isla bezocht was er geen vuiltje aan de lucht. Maar nu een tweede partij onder de codenaam ‘Fiona’ de raffinaderij volgende week wil bekijken, stelt Refineria Isla zich plotseling afwijzend op. ,,Dat brengt ons onnodig in de problemen.”
Hij kan zich niet voorstellen dat er mensen zijn bij Refineria Isla - waarvan net als hij de meesten Curaçaoënaar zijn - die het belangrijke proces om de raffinaderij ook na 2019 open te houden proberen tegen te houden.
De Lannoy beseft dat binnen de Venezolaanse dochteronderneming uiteindelijk alles de goedkeuring vereist van de Venezolaanse statutair directeur, Vanessa de las Nieves Flores Pisani, maar de staf en medebeleidsbepalers bij Isla bestaan uit voornamelijk lokale professionals, die er zelf ook alle belang bij hebben dat de raffinaderij behouden blijft en daarmee de duizend directe banen en nog eens (bijna) evenzoveel indirecte jobs. ,,Wij zitten in hetzelfde schuitje. En het is van belang dat we in elk geval in dezelfde richting roeien.”
Refineria Isla en RdK botsten afgelopen week, nadat De Lannoy publiekelijk had verklaard zich zorgen te maken over de slechte staat van onderhoud van de raffinaderij - bezit van het Land Curaçao en verhuurd aan PdVSA - waarop de Isla-leiding van zich afbeet door dit te ontkennen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.