Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Statenleden Giselle Mc William (MAN) en Stephen Walroud (PAR) hebben deze week het initiatiefwetsvoorstel voor openstelling van het huwelijk voor mensen van het gelijke geslacht ingediend bij de Staten.

F00Wetsvoorstel same seks marriageHet voorstel werd vorig jaar september op de openingsavond van de Gay Pride aan de parlementariërs aangeboden. In de afgelopen maanden is gewerkt aan de verdere juridische onderbouwing van het ontwerp, waarna het afgelopen maandag kon worden ingediend bij de voorzitter van de Staten.
Het wetsvoorstel gaat nu naar de Raad van Advies (RvA) om getoetst te worden. De RvA bekijkt of er mogelijk technische of inhoudelijke veranderingen moeten worden aangebracht. Dit proces zal, afhankelijk van het aantal aanpassingen, zo’n drie tot vijf maanden in beslag nemen, vertelt Mc William, voordat het uiteindelijk kan worden behandeld in het parlement.
Volgens de werkgroep Igualdat Kòrsou, die het voorstel heeft geschreven, heeft de LGBT-gemeenschap op Curaçao nog geen gelijke rechten. ,,Er bestaat geen enkele rechtvaardiging om op Curaçao nog langer te discrimineren”, zegt Mario Kleinmoedig van Igualdat Korsou. ,,De reden dat we het huwelijk willen openstellen, is omdat er op Curaçao geen alternatieve vorm voor het huwelijk is, zoals op Aruba sinds 2016 wel het geval is. Daar is voor homostellen geregistreerd partnerschap mogelijk. Omdat dat op Curaçao niet bestaat, en het in principe niet aan ons is om alternatieven te bieden, hebben we gekozen voor openstelling van het huwelijk”, aldus Kleinmoedig.
Of het wetsvoorstel in het parlement kan rekenen op een meerderheid, is volgens Mc William op dit moment niet zeker; ,,Dit onderwerp ligt heel gevoelig in de samenleving en in het parlement. Veel parlementariërs zijn bang dat wanneer ze het wetsvoorstel steunen, ze kiezers zullen kwijtraken. Vandaar dat dit geen populair onderwerp is. Maar of het wetsvoorstel erdoor komt of niet, dit biedt wel de mogelijkheid om de discussie op gang te brengen”, aldus het Statenlid.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).