Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Corendon, de Nederlandse touroperator en luchtvaartmaatschappij in Nederland en België met ook belangen op Curaçao, wordt overgenomen door de Zweedse investeerder Triton. De hotels van Corendon zijn overigens geen onderdeel van de verkoop.

corendonHet betreft een voorlopig contract, zo laten de Corendon Holiday Group en Trito weten. Triton neemt de Corendon-activiteiten over via Sunweb Group, een portfolio company van Triton Fund V. De definitieve overname is nog afhankelijk van toestemming van de Europese mededingingsautoriteit en het adviestraject van de ondernemingsraden van Corendon.
,,Over details van de transactie wordt niet gecommuniceerd”, aldus een persbericht. Op vragen van het Antilliaans Dagblad aan de lokale vertegenwoordiger van Corendon Curaçao Holding, Caroline Debrot-Hartel, over wat deze overname betekent voor Curaçao, verwijst zij naar de passage in het persbericht waarin wordt gemeld dat de hotels in handen van Corendon blijven. Voor de eventuele gevolgen voor het toeristenvervoer wordt verwezen naar een woordvoerder in Nederland.
Opgericht in 2000 door Atilay Uslu en Yildiray Karaer, met een omzet van meer dan 515 miljoen euro in 2018, verzorgt Corendon per jaar de vakanties voor meer dan 750.000 vakantiegangers in Nederland en België. Aldus Corendon.
Het bedrijf startte ooit als reisbureau en groeide door naar touroperator. In 2005 lanceerde het Corendon Airlines International in Turkije, in 2011 Corendon Dutch Airlines in Nederland en in 2017 Corendon Airlines Europe op Malta. Naast het reisbedrijf opende Corendon verschillende hotels in Turkije, Nederland, Ibiza en op Curaçao. Op Curaçao heeft Corendon belangen in Livingstone Resort bij Jan Thiel en Kunuku Aqua Resort te Bándabou en wordt er een geheel nieuw resort gebouwd op de locatie Holiday Beach bij het Rif in Otrobanda.
,,De verkoop van Corendon aan Triton betreft de Corendon touroperating-activiteiten in Nederland en België, de backoffice-afdelingen in Turkije en Corendon Dutch Airlines. Onder de verkoop vallen ook de merken Karin’s Choice, Maris Life, Stip Reizen en GOfun. De airlines in Turkije en Malta en de hotels van Corendon Hotels & Resorts zijn geen onderdeel van de verkoop.”
Triton werd begin dit jaar meerderheidsaandeelhouder van Sunweb en de koop van Corendon brengt de reismerken Corendon en Sunweb nu samen onder de vlag van Triton. Beide bedrijven zijn online driven, klantgericht en hebben een duidelijke prijs-kwaliteitstrategie. Daarnaast zijn ze allebei sterk op het gebied van zonvakanties en vullen de belangrijkste bestemmingen elkaar aan.
,,De fusie creëert mogelijkheden op het gebied van complementerende producten en bestemmingen, een grotere klantbasis, meerdere Europese source markets en de combinatie van een eigen airline en ingehuurde capaciteit bij externe maatschappijen”, meldt het persbericht.
Vanuit organisatie-, klant- of merkperspectief zal er voor beide merken ‘op de korte termijn niets veranderen’. Beide bedrijven blijven gewoon doorwerken zoals ze dat tot nu toe hebben gedaan, ook wat betreft samenwerking met zakelijke partners. Ook treden er voorlopig geen veranderingen op in het management van beide bedrijven of in de organisatiestructuur. In de toekomst wordt Uslu in het toekomstige reisbedrijf lid van de non-executive board, als commissaris dus. Daarnaast blijft hij de baas van de hoteltak. ,,Die ga ik verder uitbreiden”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. ,,Nee, ik ga nog lang niet met pensioen.’’
,,Met deze deal stellen we de toekomst van Corendon veilig’’, zegt Uslu. ,,Corendon en Sunweb vormen een droomcombinatie. Samen kunnen we een vuist maken tegen de veel grotere touroperators TUI en Thomas Cook.”
Verder: ,,Het was liefde op het eerste gezicht, het klikte meteen. Ze kwamen met een aanbod waar we geen nee tegen konden zeggen.’’ Steven van der Heijden is ceo van Corendon Holiday Group.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).