Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Isla-raffinaderij is in goede staat. Zo reageert Refineria Isla Curaçao bv op uitlatingen van Refineria di Kòrsou (RdK).

F06 Alternatief Isla DUSHIRdK stelde vorige week dat de installaties in slechte staat zijn en dat bij Refineria Isla de druk wordt opgevoerd om de raffinaderij in de originele staat op te leveren eind dit jaar.
,,Dit soort uitlatingen worden een patroon dat niet is gebaseerd op de waarheid en waarmee RdK de raffinaderij in een negatief daglicht wil plaatsen. Het is onbegrijpelijk dat de eigenaar van de installaties zulke negatieve en incorrecte uitlatingen doet, terwijl er naar een nieuwe operator van de raffinaderij wordt gezocht. Alle experts die de raffinaderij op Curaçao kennen weten dat deze in een betere staat is dan in 1986 (toen de Shell de raffinaderij verliet, red.)”, aldus Refineria Isla. In dat jaar werd door Refineria Isla en RdK een technische audit uitgevoerd waaruit onder andere bleek dat de raffinaderij in redelijk goede conditie was, maar dat het schortte aan basis-preventief onderhoud. Alle units hadden veel last van corrosie.
,,In hetzelfde rapport uit 1986 werd ook geconcludeerd dat de plant redelijk zou kunnen draaien als er maar adequaat onderhoud werd verricht en erin geïnvesteerd zou worden om dezelfde conditie te kunnen behouden. En dat is nou precies wat Refineria Isla heeft gedaan: de raffinaderij dertig jaar lang draaiende gehouden. Daarvoor is elk jaar een bedrag van ongeveer 270 miljoen gulden aan onderhoud besteed. In totaal is een bedrag van 5 miljard gulden in het onderhoud gestoken. Dit bedrag is veel hoger dan de internationale standaarden voor investeringen in verhouding tot waarde van de installaties”, zo besluit de exploitant van de raffinaderij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).