Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een preventieplan waarin opvang van mogelijk grote hoeveelheden binnendrijvende olie geregeld is, is essentieel.

Stichting Uniek Curaçao heeft met haar beperkte middelen en kennis een preventieplan geschreven als een wake-upcall voor de overheid.

uniekcurramsayDaarom juicht de stichting de ‘National Workshop on Contingency Planning and Implementation of the OPRC’ (The International Convention on Oil Pollution Preparedness, Response and Co-operation) toe. De workshop werd vorige week georganiseerd door het ministerie van Algemene Zaken en diende als een eerste aanzet om de stilte omtrent dit onderwerp te doorbreken. ,,Javier Diaz, marien bioloog, die heeft meegewerkt aan het preventieplan van de stichting, heeft namens de stichting deelgenomen aan de workshop”, aldus Uniek Curaçao. ,,Het olielek in 2012, waarbij grote hoeveelheden olie de saliña van Jan Kok binnenstroomden, staat de medewerkers van de stichting nog vers in het geheugen. Behalve het plaatsen van een zogenoemde ‘oil boom’ in 2015 (waarvan de houdbaarheid inmiddels is verlopen) zijn er geen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen of een incident op te vangen, terwijl de kans op herhaling wel degelijk aanwezig is. De jaren stilte rond dit probleem is beangstigend.”
Uniek Curaçao verricht onderhoud en faciliteert middelen voor recreatie (wandelpaden, wegbewijzering en zitbankjes) in het gebied Rif Sint Marie en Jan Kok. Behalve het onderhoud van onder meer de uitkijktoren van toeristenbureau CTB en de historische dammen en saliña-vlaktes van Monumentenzorg, draagt de stichting ook de zorg voor de ‘inlet’ van Rif Sint Marie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).