Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf morgen mogen alle passagiers en bemanningsleden van de Freewinds weer vrijuit het schip af en op. Dat meldde epidemioloog Izzy Gerstenbluth in een persconferentie van Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz).

F07 FreewindsEr zijn zeventien bemanningsleden en elf passagiers die niet beschermd zijn tegen de mazelen. Zij mogen echter vanaf morgen weer van boord omdat dan de incubatietijd van drie weken voorbij is en er geen gevaar meer is voor besmetting.
De G&Gz heeft samengewerkt met het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) en met LabdeMed en de resultaten van afgenomen bloedmonsters opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat 199 bemanningsleden (van de 216) al de mazelen heeft gehad of ertegen gevaccineerd was. Van de passagiers geldt dit voor 91 van de 102. In totaal had 91 procent van de personen aan boord van de Freewinds zich dus ingeënt of had de ziekte al gehad.
Uiteindelijk moest er dit weekend nog nader onderzoek gedaan worden naar drie bemanningsleden en een passagier. Degenen die geen antistoffen heeft, zal aangeboden worden zich alsnog te laten inenten.
Begin mei bleek één vrouwelijk bemanningslid van de Freewinds, het schip van de Scientology-beweging, besmet te zijn met mazelen. Het schip was toen op Sint Lucia, waar het gelijk in quarantaine werd gehouden. Later meerde het cruiseschip aan op thuishaven Curaçao. Er zijn daarna geen nieuwe gevallen bijgekomen. In totaal zijn 318 personen ondervraagd, inclusief de patiënt.
,,Dat de bemanning en passagiers zo snel weer van het schip kunnen, heeft ermee te maken dat de isolatiekamer op het schip voldeed aan alle voorwaarden en dat het luchtsysteem niet intern circuleert, waardoor de ziekte zich niet heeft kunnen verspreiden”, zo is nader uitgelegd.
Er is ook onderzoek gedaan naar inwoners van Curaçao die het schip bezocht hebben. ,,Er is contact geweest met 151 bezoekers. De meeste van hen hebben contact opgenomen met de Geneeskunde en Gezondheidsdienst (GGD) en de GGD heeft ook zelf contact opgenomen met sommige mensen die op de bezoekerslijst stonden van de Freewinds. Het ging om bezoekers die op 23 of 28 april aan boord waren geweest. Toen was de besmette persoon al in quarantaine. Toch zullen deze bezoekers nog even in de gaten gehouden worden. De incubatietijd van deze bezoekers loopt vandaag af”, aldus de G&Gz.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).