Van onze correspondent
Den Haag - In tegenstelling tot de bewering van president Nicolás Maduro en veel media is er in Venezuela geen sprake geweest van een couppoging door interim-president Juan Guaidó.

guaidoDat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.
Verschillende partijen vroegen in de aanloop naar de Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komende maandag om een reactie op de laatste ontwikkelingen in Venezuela. De inzet van het kabinet en ook van de Internationale Contactgroep (ICG) blijft een vreedzame oplossing, het liefst door onderhandelingen, maakt Blok duidelijk. Maar Maduro heeft nog geen tekenen gegeven daarvoor open te staan. ,,Een verbetering van de situatie lijkt nog niet in zicht”, schrijft Blok.
Over de vermeende couppoging, die overigens alleen door de SP zo genoemd wordt, schrijft Blok: ,,Op 30 april heeft interim-president Guaidó opgeroepen tot een mobilisatie van het Venezolaanse volk en leger. De massale opkomst van het volk laat zien hoe sterk de behoefte is aan een vreedzame politieke oplossing voor de huidige crisis.”
Anderzijds moet de minister toegeven dat ‘massale steun vanuit het leger’ aan Guaidó uitblijft, maar hij vindt wel dat er scheuren ontstaan in de relatie tussen het leger en het Maduro-bewind. Van militair ingrijpen door de Verenigde Staten is geen sprake, benadrukt hij. ,,Recent verklaarde het Pentagon dat er geen orders zijn gegeven om een militaire optie voor te bereiden.”
Nederland blijft binnen de ICG zoeken naar een uitweg uit de impasse. Ook heeft Nederland op de ICG-bijeenkomst afgelopen week nogmaals gepleit voor ‘het behouden van het humanitaire spoor’. Uiteindelijk moeten inspanningen van de ICG leiden tot nieuwe en vrije presidentsverkiezingen.
Blok zegt in zijn antwoorden ook dat het kabinet tegen economische sancties is: ,,Uitgangspunt voor het kabinet blijft dat de Venezolaanse bevolking niet mag lijden onder sancties. De EU heeft daarom gekozen voor een gericht sanctieregime bestaande uit een wapenembargo en persoonsgerichte sancties tegen hooggeplaatste Venezolanen die zich schuldig maken aan ondermijning van de democratie en mensenrechtenschendingen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).