Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gisterochtend zijn 21 ongedocumenteerden ontsnapt uit de barakken bij Sentro di Detekshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Zij maakten deel uit van de groep van 32 die maandag korte tijd in hongerstaking ging.

sdkk 2De politie is op zoek naar de ontsnapte personen. Gisteravond rond 19.00 uur was nog niemand teruggebracht naar de barakken. Volgens SDKK-directeur Urny Floran wist de groep in een minuut te ontsnappen, even voordat de bewaking langskwam tijdens een controleronde. Met vereende krachten en met behulp van lakens is een raam geforceerd. Dat is te zien op camerabeelden. De ontsnapping was rond 5.20 uur en werd om 5.40 uur ontdekt. Het lijkt er niet op dat de groep hulp heeft gekregen, zegt Floran. ,,Maar dat moet nader onderzoek nog uitwijzen.” Gedetineerden kunnen niet zo makkelijk uitbreken, omdat zij in de cellen binnenin het complex zitten. Via een raam in de barakken sta je meteen buiten.
Ieteke Witteveen, voorzitter van Human Rights Caribbean Foundation, vermoedt wel dat de groep die is uitgebroken op een of andere manier hulp heeft gehad. Zij wachten al bijna een maand op een beslissing over hun status als vluchteling. ,,Iemand heeft over zijn hart gestreken en kon het niet langer aanzien. De situatie in de barakken is onmenselijk. Het is niet meer houdbaar. Meer dan 30 mensen, onder wie 15 vrouwen, zitten in een veel te kleine ruimte”, zegt Witteveen.
SDKK-directeur Floran erkent de situatie en wijst op het belang van de restauratie van de barakken. Gisteren waren nog 38 ongedocumenteerden ondergebracht in de zaal die geschikt is voor maximaal 12 mensen. ,,Na de restauratie is er geen sprake meer van één ruimte maar verblijven drie, maximaal vier ongedocumenteerde personen in een aparte cel”, zegt Floran die verwacht dat de eerste fase van de bouw binnen twee weken wordt afgerond. Daarna moet de elektronische beveiliging nog verbeterd worden en ook de huidige barak wordt aangepakt. Wanneer alles kan worden afgerond is afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. Floran: ,,Dit deel wordt door Curaçao gefinancierd. We weten allemaal hoe de situatie van de overheid is op dit moment.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.