Morgen uitspraak hoger beroep over 75 miljoen boete
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De uitstootberekeningen van de Isla voor zwaveldioxide (SO2) zijn onjuist, zo blijkt nu uit berekeningen over de periode dat de raffinaderij platlag. Dat stelt Arjan Linthorst, bestuurslid van de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc), die dit ondersteunt met tabellen op de Smoc-website.

smoc,,Volgens het vonnis uit 2010 moet PdVSA dan een boete van 75 miljoen gulden betalen”, zo stelt Smoc vast. ,,Dat lijkt veel geld, maar volgens een zeer recent persbericht van Isla heeft PdVSA 30 jaar lang 270 miljoen gulden per jaar aan onderhoud en investeringen betaald. Volgens Smoc heeft PdVSA 30 jaar lang circa 500 miljoen dollar winst (belastingvrij) aan Curaçao verdiend. Morgen is er uitspraak in hoger beroep of die 75 miljoen gulden betaald moet worden aan de 26 eisers. Die uitspraak is overigens al twee keer uitgesteld.”
Niet alleen de Isla zelf, maar ook de deskundigen uit Nederland van StAB en TNO die door de rechter waren aangewezen om de bijdrage van Isla te berekenen hebben er al die tijd naast gezeten. ,,Nu de Isla al bijna een jaar platligt zijn er metingen die bewijzen dat de bijdrage van de overige bronnen zoals Aqualectra, CRU, verkeer en scheepvaart (zoals de Isla zelf telkens beweerd heeft, red.) zeer gering is, en de deskundigen er met hun berekeningen volledig naast zaten. De grafiek met gevalideerde metingen laat de maanden zien waarin Isla volledig platlag, afgezet tegen dezelfde maanden van de jaren 2013-2017”, aldus de stichting.
Smoc heeft jarenlang geprobeerd te bewijzen dat de berekeningen niet klopten, omdat de metingen van SO2 veel hoger zijn (boven de 80 mcg/m3 ofwel microgram per kubieke meter) dan de berekeningen van SO2 door de deskundigen kunnen verklaren. Smoc: ,,De gegevens die de deskundigen gebruikten waren afkomstig van Isla en waren, zo bewees Smoc keer op keer, onvolledig en vaak onjuist. De deskundigen wilden geen validatie uitvoeren, berekenden níet de bijdrage van de overige bronnen en hielden vast aan hun berekeningen voor alleen Isla: minder dan 80. Isla lachte in zijn vuile vuistje, zijn dure advocatenteam uit Nederland was uiteraard heel tevreden.”
Uit de metingen blijkt het volgende: ,,SO2-gemiddelde 2013-2017: 183,4 mcg/m3 (Isla + CRU + Aqualectra + verkeer + scheepvaart). SO2-gemiddelde 2018: 23,3 mcg/m3 (CRU + Aqualectra + verkeer + scheepvaart). CRU draaide in 2018 niet op volle toeren. Als deze wel op volle toeren draait is de bijdrage van CRU 30 mcg/m3, zo is in de rechtszaken komen vast te staan. De bijdrage van Isla is dus gemiddeld over bijna een jaar veel hoger dan 80 mcg/m3.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).