Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op zondag 28 april wordt een nieuw pakket maatregelen van de Verenigde Staten (VS) tegen de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA van kracht. Die hebben verstrekkende gevolgen voor raffinaderij Isla.

isladushiExploitant Refineria Isla, dochtermaatschappij van PdVSA, leaset de raffinaderij van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). De verhuur loopt geen gevaar maar vanaf 28 april kan Isla vier essentiële activiteiten niet langer uitvoeren. Dat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van RdK. Meest kritiek is wel dat ‘een groot aantal licenties voor het draaien van de softwareapplicaties wordt ingetrokken’. De Lannoy: ,,Het is niet duidelijk of de raffinaderij in dat geval nog zou kunnen draaien.” Daarnaast is vanaf 28 april de aankoop van materialen, zoals pompen, leidingen en pakkingen, bij Amerikaanse leveranciers niet meer mogelijk en wordt de verkoop van de productie ‘erg moeilijk’. Bovendien is voor de transacties in dollars de medewerking van een correspondentbank in de Verenigde Staten (VS) nodig. ,,Deze transacties worden geblokkeerd”, zegt De Lannoy.
Refineria di Kòrsou is namens het Land Curaçao eigenaar van de raffinaderij en is op alle vier de fronten actief om het ergste te voorkomen. Om de levering van materialen veilig te stellen wordt een Amerikaans inkoopbedrijf in het leven geroepen. Het bedrijf moet worden aangemeld bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, Treasury Department, en er moet een zogenaamde ‘waiver’ in verband met regelgeving voor import en export van goederen worden aangevraagd. De Lannoy: ,,Dat is nodig om het onderhoud van ons bezit mogelijk te maken.” Bij hetzelfde Amerikaanse ministerie wordt een ‘letter of comfort’ voor Curaçao Refinery Utilities (CRU) aangevraagd ‘om de leveranties van stroom en stoom aan de raffinaderij te garanderen uit het oogpunt van veiligheid’. De Lannoy: ,,Bovendien vragen we een algehele vrijwaring aan, omdat de sancties nooit waren bedoeld om ons land te raken.” RdK heeft juridische ondersteuning ingehuurd bij een lokaal bureau en bij een bureau in Nederland en in Amerika. Een team van juristen is ingezet om alles voor elkaar te krijgen en er wordt op diplomatiek niveau gelobbyd.
Daarnaast wordt gewerkt aan twee drastischer oplossingen: de operatie tijdelijk laten overnemen door een niet-Venezolaans bedrijf of een vervroegde instap van de toekomstige exploitant (het leasecontract met PdVSA loopt, zoals bekend, eind dit jaar af). De Lannoy doet geen uitspraken over mogelijke kandidaten voor zo’n ‘early step in’ omdat dat een zaak is van de Project Management Organization (PMO). Maar volgens de RdK-directeur zijn alle PMO-leden gehouden aan een geheimhoudingsovereenkomst, een ‘non-disclosure agreement’, die ‘is getekend met belangrijke gesprekspartners’.
De sancties van de VS tegen PdVSA werden eind januari aangekondigd en treden na een afbouwperiode van drie maanden op 28 april in werking. Vanaf dat moment zijn de rekeningen van het staatsoliebedrijf in Amerika bevroren en is het Amerikanen niet meer toegestaan te handelen met het bedrijf. Venezuela exporteert ruim 40 procent van de PdVSA-olie naar Amerika.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.