Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMZ) vierde gisteren haar 65-jarig bestaan. Een niet meer weg te denken organisatie, die een grote bijdrage heeft geleverd aan het herstel van monumenten; niet alleen fysiek, maar ook wat betreft het bewustzijn van het belang en de pracht van monumentale panden.

brievengat1Zelf zegt SMZ er dit over: ,,Vanaf de allereerste renovatie van Landhuis Brievengat in 1954, tot een monumentenbestand van ruim 120 landhuizen, herenhuizen en markante historische gebouwen, draagt de stichting zorg voor de Curaçaose handelsnaam als Werelderfgoedeiland.”
Landhuis Brievengat werd in 1954 door Shell overgedragen aan Stichting Monumentenzorg Curaçao en was daarmee het eerste restauratieproject van de stichting. In de loop van de afgelopen 65 jaar heeft SMZ ruim 120 objecten aangekocht, gerestaureerd en in beheer ter beschikking gesteld aan uiteenlopende bedrijven, organisaties en particuliere bewoners.
De stichting is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de binnenstad van Willemstad en heeft zich ingezet om voor Willemstad als geheel een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst te bemachtigen. ,,De vier districten van Willemstad: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai vormen immers de historische trekpleister voor toeristen uit alle windstreken”, aldus SMC.
Na 65 jaar is de klus nog niet af en gaat het werk nog door: ,,De focus voor de komende periode ligt op de combinatie wonen en werken in historische panden”, aldus directeur Marcel Dennert. Huize Sebastopol, nabij de busterminal in Otrobanda, dat momenteel wordt gerestaureerd, is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Op de begane grond zullen commerciële ruimtes worden aangeboden, terwijl er op de verdiepingen woonruimtes worden gecreëerd.
Stichting Monumentenzorg Curaçao is aanjager van planologische ontwikkeling van onder andere Fleur de Marie en Skálo Abou. Hierbij werkt de stichting nauw samen met ondernemers uit onder andere de creatieve en tech-sector om deze stadsdelen nieuw leven in te blazen.
De stichting spant zich in het publieke bewustzijn en de interesse voor het stedelijke erfgoed van historisch Willemstad en elders op het eiland te vergroten. SMZ uit het belang van een breed maatschappelijk draagvlak onder meer in haar motto ‘Tua Res Agitur’ (Het gaat om uw zaak).


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).