* Bank sluit rekeningen loterijhouder vanwege risicoprofiel
* Dos Santos: Bedrijfsvoering en 190 banen lopen gevaar
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Robbie’s Lottery op Curaçao en Smart Play op Sint Maarten, alsmede Robertico dos Santos in privé, hebben een kort geding aangespannen tegen MCB en MCB-dochter WIB omdat deze bankgroep de rekeningen van de gokbedrijven en van Dos Santos persoonlijk zal afsluiten. Komende vrijdag al.

robbies2Volgens Robbie’s, dat tegenwoordig wordt bestuurd door Stephanie dos Santos die deze verantwoordelijkheid heeft overgenomen van haar vader Robertico, is deze opzegging ‘niet terecht, ongegrond en onaanvaardbaar’.
Robbie’s is al sinds 1987, maar eigenlijk langer toen het nog een eenmanszaak betrof, klant van Maduro & Curiel’s Bank (MCB) en dochter Windward Islands Bank (WIB) op Sint Maarten. Het bedrijf noemt zichzelf ‘organisator van gereguleerde loterijspelen’. MCB heeft de bancaire relatie opgezegd omdat de bedrijfsvoering van Robbie’s niet meer bij de ‘risk appetite’ van de bank past.
De door MCB aangevoerde argumenten zijn volgens advocaat Bertie Braam, die namens Robbie’s optreedt, onvoldoende om de opzegging te rechtvaardigen. ,,Een opzegging die feitelijk de bedrijfsvoering van Robbie’s zeer ernstig in gevaar brengt, de werkgelegenheid die door Robbie’s wordt verschaft ernstig aantast en in feite het einde zou kunnen zijn van Robbie’s Lottery.”
Er staan volgens de raadsman 120 banen op Curaçao plus 70 banen op Sint Maarten op het spel. Dit, vermenigvuldigd met gemiddeld vier personen in een gezin, komt uit op 760 personen op beide eilanden die financieel direct afhankelijk zijn van het loterijbedrijf. Ook betekent eventuele sluiting een ‘enorm inkomstenverlies voor de overheid’ gezien de loonbelasting, premies voor werknemers alsook de omzet- en winstbelasting.
Zonder bankrekening kan Administratiekantoor Dollar nv (AKD), zoals Robbie’s officieel heet, zijn bedrijf niet exploiteren. De omzet op jaarbasis van AKD bedraagt circa 35 miljoen gulden, aldus de advocaat: ,,AKD is verantwoordelijk voor een begrip op de eilanden als het gaat om loterijspelen. Iedereen kent Robbie’s Lottery.”
Bij brief van 21 november 2018 is de bancaire relatie beëindigd. Het gaat wat AKD betreft om een zevental rekeningen. Robbie’s heeft bezwaar gemaakt, maar MCB handhaaft de opzegging, echter heeft wel de opzegtermijn verlengd tot 1 maart 2019. Aanstaande vrijdag dus.
Naar aanleiding van de opzegging heeft AKD geprobeerd bij andere lokale banken rekeningen te openen. ,,Maar dat is niet gelukt”, aldus de raadsman tijdens het kort geding dat gistermiddag diende. Namens MCB voerde het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne verweer.
Op pagina 6
‘Out of the blue’


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).