Van onze correspondent
Den Haag - Curaçao gaat de rechtspositie van Amerikaanse militairen en burgerpersoneel regelen die op het eiland zijn voor oefeningen.

militairenDat blijkt uit een nota die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd ‘ter stilzwijgende goedkeuring’. De overeenkomst is gisteren via gouverneur Lucille George-Wout ook naar de Staten gestuurd.
Het lijkt toeval dat dit samenvalt met het nieuws dat Curaçao een hub wil zijn voor humanitaire hulp aan Venezuela. Die hub wordt mede op verzoek van de Verenigde Staten ingesteld. De uitbreiding van een verdrag dat de status van Amerikaanse militairen op Curaçao regelt is al op 15 november 2018 met de Curaçaose regering overeengekomen.
Het verdrag met de VS stamt al uit 2012, maar was door Curaçao nooit goedgekeurd. Daardoor was het sinds 1 september 2013 alleen geldig voor Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland. In het verdrag wordt de rechtspositie geregeld van militair en civiel personeel van de Amerikaanse strijdkrachten ‘in het kader van scheepsbezoeken, trainingsdoeleinden, oefeningen en andere gezamenlijk overeengekomen activiteiten’.
Het aanvankelijk eenjarige verdrag (Sofa genaamd) uit 2005 werd via een overeenkomst vanaf 2013 automatisch met telkens vijf jaar verlengd. Deze meerjarige Sofa gold tot nu toe niet voor Curaçao, maar dat wordt nu alsnog geregeld. Het verdrag geeft de VS niet het recht om zonder toestemming het grondgebied van Curaçao (of een ander eiland) te betreden, staat in de toelichtende nota van minister Blok. Daarover beslissen de betreffende autoriteiten.
Wel staan er bepalingen in over de rechtsmacht, claims, import en export van goederen en het dragen van wapens. Dit maakt het de Amerikaanse strijdkrachten mogelijk om oefeningen te houden en bijstand te verlenen bij rampenbestrijding, aldus de nota.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.