Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Motiva zou wel degelijk grote belangstelling hebben (gehad) voor de overname van de Isla-raffinaderij, maar de eisen die door Curaçao worden gesteld zouden er zeker voor zorgen dat Motiva weg zou lopen.

aramcoDat schrijft Julio Hasselmeyer Moses in een e-mail gericht aan de op een zijspoor gezette directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). De mail is gisteren via sociale media verspreid. Het document lijkt authentiek. Hoewel de naam van Hasselmeyer zwart is gemaakt, valt toch nog net te zien dat het bericht van hem afkomstig is.
Een zoektocht op LinkedIn laat zien dat Hasselmeyer manager Aramco Trading in Saoedi-Arabië is. Aramco is eigenaar van Motiva Enterprises in de Verenigde Staten; het concern dat door RdK en Curaçao was geselecteerd als ‘preferred bidder’ en partner voor de overname van de exploitatie van Isla en de olieterminal bij Bullenbaai, maar dat op 31 januari liet weten geen interesse meer te hebben. Dit laatste heeft voor grote onrust gezorgd onder Isla-werknemers en de bevolking als geheel.
De mail van Hasselmeyer, die voorheen voor het Venezolaanse PdVSA heeft gewerkt en in die hoedanigheid zelfs van 2000-2002 directeur was van de Isla-raffinaderij, is van 9 januari. Op dat moment was Van Kwartel al geschorst, lopende een onderzoek naar het omkoopschandaal waar hij een rol in heeft gespeeld en waarna hem ontslag is aangezegd door de Raad van Commissarissen.
Het is niet geheel duidelijk of Hasselmeyer op dat moment wist dat de RdK-directeur buiten zijn functie was gezet, hoewel hij een keer verwijst naar het ‘ongoing incident’. De mail is overigens van zijn privé-gmailadres naar het eveneens privé-mailadres van Van Kwartel. De twee kennen elkaar goed, getuige de aanhef ‘Roro’, kennelijk de bijnaam van Roderick van Kwartel.
De inhoud van de mail kan relevant zijn omdat het mogelijk een licht werpt op de reden(en) waarom Motiva zich een week geleden plotseling terugtrok uit het aanbestedingstraject om de nieuwe operator van de Isla te vinden per 1 januari 2020, of mogelijk zelfs eerder, in verband met de beëindigen van het leasecontract met staatsmaatschappij PdVSA van Venezuela.
Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat de mail van 9 januari is, terwijl bijna drie weken later een Curaçaose delegatie Houston bezocht waar zij een bijeenkomst hadden met de hoofdonderhandelaar van Motiva alsmede het senior management van deze Amerikaanse onderneming. De informatie van dat bezoek is dus recenter dan uit de mail.
Omdat het bezoek als zeer positief werd ervaren, met zelfs uitzicht op een ontmoeting deze week in Miami in verband met de MoU, maar in plaats daarvan op 31 januari het bericht kwam dat Motiva niet langer deelneemt zonder dat goed duidelijk wordt waarom, zegt de mail mogelijk iets meer over de motieven.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).