Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het kon anders opgelost worden. Dat was de belangrijkste boodschap gisteren tijdens de persconferentie van zeven ministers in reactie op de gespannen situatie rond allerhande stakingen deze week.

Ministers persco stakingenDe aanwezige ministers waren Armin Konket, Hensley Koeiman, Suzy Camelia-Römer, Steven Martina, Quincy Girigorie, Zita Jesus-Leito en Marilyn Alcalá-Wallé. Afwezig waren Eugene Rhuggenaath en Kenneth Gijsbertha omdat zij op Aruba zijn voor het drielandenoverleg.
Martina, die behalve als Economieminister ook optrad als plaatsvervangend premier, toonde begrip voor de maatschappelijke onrust na een heel moeilijk 2018. Maar hij bood ook hoop door de positieve ontwikkelingen voor 2019 op te sommen, die vooral werkgelegenheid in het toerisme en de bouwsector opleveren en economische groei tot gevolg hebben. Vervolgens gaven de verschillende ministers uitleg over de stakingen die gaande waren, waarna zij concludeerden dat: de staking van Selikor een te zwaar middel was, die vele mensen gedupeerd heeft (Martina); dat nog vóór de initiële aanleiding tot staken van Sitek de oplossing er al was en dat staken niet nodig was (Alcalá-Wallé); dat bij HNO altijd ruimte en openheid is voor gesprek en dat de optocht van Sehos naar HNO en de media-aandacht onnodig waren (Camelia-Römer); dat met wat betere communicatie en slechts een telefoontje acties bij de politie voorkomen hadden kunnen worden (Girigorie) en dat problemen bij Brasami opgelost hadden kunnen worden als iemand tijdig gemeld had dat de subsidie niet was overgemaakt (Camelia-Römer).
Voor wat betreft Kas di Kultura (KdK) blijkt dat het subsidiegeld niet gebruikt werd om alle activiteiten te organiseren. ,,De KdK heeft zich niet aan de subsidieregeling gehouden. Het geld werd voor andere dingen gebruikt. Daarom hebben we feesten als de Dag van de vlag en de afschaffing van de slavernij weer onder het ministerie gebracht. Maar dit is waarschijnlijk niet goed gecommuniceerd naar het personeel”, aldus Alcalá-Wallé.
Met betrekking tot het onderwijs stelt de minister dat het lijkt alsof nu ineens alles opgelost moet worden. Er wordt niet gekeken naar wat er al allemaal gelukt is, zoals dat er na acht jaar een overeenkomst is getekend met schoolbuschauffeurs. ,,Alle punten uit de overeenkomst met Sitek ben ik een voor een aan het afwerken. Maar daar is wel tijd en vooral ook geduld voor nodig.”
Girigorie heeft nader uitgelegd dat er sinds 2013 nu juist schot is in de rechtspositieregeling en de politieregeling en dat de financiële gevolgen hiervan wel meevallen omdat bijvoorbeeld de overtime-regeling al bestaat waarvoor betaald wordt. ,,Uiteraard zijn er nog punten die besproken moeten worden, maar we vergaderen elke maand en er is voldoende ruimte voor overleg. De zogenaamde onduidelijkheid rond het Recherche Samenwerkingsteam (RST) is een non-issue want alles was van tevoren met de bonden besproken.”
Camelia-Römer legt uit dat al sinds 2016 afgesproken is dat rioleringswerk onder Selikor is ondergebracht en dat daar geen openbare aanbesteding voor nodig is. De betaling hiervoor van Openbare Werken naar Selikor is niet goed verlopen. ,,Maar we hebben dit direct met de minister van Financiën kunnen oplossen. Maar men vergeet weleens dat er binnen de overheid procedures voor gevolgd moeten worden en dat het allemaal niet heel snel gaat.” Dat was overigens ook de boodschap van de Onderwijsminister: ,,Voor sommige kwesties moet juridisch en financieel advies ingewonnen worden. Daarna volgt er nog een hele financiële procedure om kwestie gedaan te krijgen”, zo stelde zij, doelend op het probleem van doorschalen.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).