Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Met exact nog elf maanden te gaan tot het einde van 2019 en daarmee het einde van het contract met PdVSA voor het beheer van de Isla, is er wat betreft de toekomst van de raffinaderij nog geen duidelijkheid in zicht. Dat stelt Gherrel Remilia, de voorzitter van Apri tegenover deze krant.

islaHoewel Refineria di Kòrsou (RdK) een voorkeurskandidaat heeft gekozen, hebben de vakbonden die het raffinaderijpersoneel vertegenwoordigen er een hard hoofd in dat de onderhandelingen voor het einde van het jaar zijn afgerond.
Die bezorgdheid wordt ook door het personeel gedeeld, zo stelt Remilia. ,,Daarom hebben we van onze leden het mandaat gekregen om uiterlijk 9 februari met de betrokken partijen om de tafel te zitten en duidelijkheid te eisen over het traject dat de regering nu aan het bewandelen is.” De betrokken partijen in dezen zijn premier Eugene Rhuggenaath, interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy en Clift Christiaan, de voorzitter van het PMU-team dat belast is met de modernisering van de raffinaderij.
Dit gesprek is het vervolg op een onderhoud van twee weken geleden waarbij Rhuggenaath zou hebben aangegeven het Memorandum of Understanding (MoU) met de voorkeurskandidaat - het in Houston hoofdkantoor houdende olieconcern Motiva Enterprises - eind februari te willen tekenen. Tegelijkertijd zou de premier de bonden te kennen hebben gegeven de Heads of Agreement te willen overslaan en direct over te gaan tot een contract voor de lange termijn. ,,Wij hebben toen aangegeven dat de bonden dit proces niet steunen. Een contract van deze omvang wordt niet zomaar getekend. Er moet een due diligence worden uitgevoerd, de vakbonden moeten aan tafel zitten met de voorkeurskandidaat om de arbeidsvoorwaarden te bespreken. Daar is allemaal nog geen sprake van”, aldus de voorzitter van Apri. ,,Er is nog geen enkel contact geweest tussen de vakbonden en de voorkeurskandidaat en het ziet er ook niet naar uit dat dit op korte termijn gaat gebeuren, zo geeft Remilia vervolgens aan. ,,Nee, ik ben er niet van overtuigd dat het dit jaar afgerond zal worden. De andere partijen denken van wel, maar onze ervaring heeft ons anders geleerd.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).