Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De literprijs van benzine (Mogas97) zakt komende dinsdag met ruim 10 cent van 1,944 naar 1,841 gulden. Ook de prijzen van diesel gaan volgende week omlaag.

benzineprijs

De consument betaalt vanaf 29 januari nog maar 1,388 gulden voor een liter Gasolie LSD in plaats van de huidige 1,435 gulden. Dat maakte de regering gisteren bekend.
Omdat Curoil in december noch voor Mogas97 noch voor Gasolie LSD aankopen heeft gedaan, is de daling van de tarieven voor brandstof voornamelijk het resultaat van een correctie in de overschot/tekortcomponent. Wat betreft de benzine is specifiek besloten om de gereguleerde aankoopprijs naar beneden bij te stellen, aan de hand van de ontwikkeling van de internationale prijsnotering. 
Als gevolg van de lagere inkoop van de brandstofkosten gaan ook de kosten voor water en elektriciteit omlaag.
Per 1 februari kost huishoudelijk gebruik van elektriciteit tot 250 kWh een halve gulden per kWh in plaats van 0,56 gulden. Wie 250 tot 350 kWh verbruikt, moet daarvoor vanaf volgende maand 0,61 gulden betalen, waar dat eerst 0,66 was. En voor verbruik van boven de 350 kWh wordt de gebruiker straks geen 0,70, maar 0,65 gulden per kWh in rekening gebracht.
Tot slot wordt ook water goedkoper. Voor huishoudelijk verbruik van 9 kuub moest de consument in januari 7,87 gulden betalen, vanaf februari wordt dit tarief 7,50 gulden. Voor verbruik van tussen de 9 en 12 kuub geldt vanaf het nieuwe jaar een tarief van 12,65 gulden; dat was 13,02 gulden. Voor verbruik tussen de 12 en 20 kuub zakt de prijs per kubieke meter van 14,96 gulden naar 14,59 gulden. En voor verbruik van meer dan 20 kuub maakt het tarief van 16,92 plaats voor 16,56 gulden.
De overheid voert verschillende redenen aan voor de verhoogde water- en elektriciteitstarieven. Zo spelen de gedaalde brandstofprijzen een belangrijke rol. En daarnaast ook de ‘lagere correctiefactoren van elektriciteit en water als gevolg van beperkte afwijkingen in de gerealiseerde productiemix’, zo wordt uitgelegd. ,,In december hebben de windmolens en CUC, die in die maand relatief lage productiekosten kenden, namelijk meer elektriciteit geleverd dan geprognosticeerd.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).