Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Reizen naar Curaçao met American Airlines (AA) is zeker niet per definitie duurder dan naar Aruba. Dat blijkt uit onderzoek van het Antilliaans Dagblad, naar aanleiding van een bericht op Facebook waarover flink wat commotie ontstond.

AADaarin werd namelijk gemeld dat vliegen van Miami naar Curaçao wel drie keer duurder is dan van Miami naar Aruba.
Het was waarschijnlijk een momentopname. Een vlucht van Miami naar Curaçao met als heenreis 28 januari en een terugreis op 22 februari kost nog 623 dollar (naar Aruba 268 of 329 dollar), maar vanaf 1 februari duikt dat tarief naar 247 dollar. Bij een boeking eind april, met terugreis half mei, kost een vlucht van Miami naar Curaçao 363 dollar en naar Aruba variërend van 268 tot 432 dollar, afhankelijk van de precieze dag.
,,Het is een storm in een glas water”, zegt Miles Mercera, directeur van Curac?ao Hospitality & Tourism Association (Chata). ,,Het is maar net op welke dagen je wilt vliegen. En dan kan het ook nog per dag veranderen, of per uur zelfs. Vandaag kan een vlucht 220 dollar kosten en morgen ineens 270. Het heeft gewoon te maken met vraag en aanbod. In zijn algemeenheid kun je wel stellen dat vliegen vanuit de Verenigde Staten naar Curaçao ietsje duurder is dan naar Aruba. Dat heeft puur te maken met concurrentie. Op Aruba vliegen meer maatschappijen vanuit de Verenigde Staten, dus die beconcurreren elkaar. Dat heeft altijd effect op de prijzen. Wij hebben alleen American Airlines, dus mensen hebben geen keuze, dat speelt ook een rol.”
Volgens Mercera is er wel een trend dat steeds meer mensen een ‘losse vlucht’ boeken en daarna accommodatie erbij zoeken. ,,Dat is een wereldwijde trend. Vroeger gingen mensen naar een reisbureau of ze zagen ergens een aanbieding voor een pakket, dus met vlucht en hotel, maar steeds meer mensen laten dat los. Ze bepalen waar ze heen willen, kopen online hun ticket en gaan dan kijken hoe ze het verder invullen.”
Voor zowel luchtvaartmaatschappijen als hotels is dat een gunstige ontwikkeling, aldus Mercera. ,,Natuurlijk, zo hoeft er niemand te delen”, zegt hij. ,,Vooral hotels vinden het prettiger als er rechtstreeks bij ze geboekt wordt, dus zonder tussenkomst van een reisbureau of online boekingswebsite, want die zitten er dan ook met een percentage tussen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).