‘Noodregeling een misverstand’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het conflict met de Centrale Bank CBCS doet Hushang Ansary af als ‘een misverstand’. Had financieel-economisch directeur José Jardim van de Centrale Bank de moeite genomen om één telefoontje te plegen, dan was het niet tot de noodregeling bij verzekeringsmaatschappij Ennia gekomen.

Ansary 1Ze verklaart hij in een interview met TeleCuraçao dat gisteravond werd uitgezonden. Overigens weet deze krant dat Jardim en zijn medewerkers voorafgaande aan de noodregeling bij herhaling persoonlijk bij Ansary is geweest in de Verenigde Staten; juist om te waarschuwen voor de gevolgen van het uitblijven van de vereiste herstructurering van de Ennia-balans.
Het blijkt dat Ansary de noodregeling verafschuwt. Zo vertelde hij op tv. Had hij eerder geweten van het bestaan van deze wettelijke regeling, zonder de mogelijkheid van beroep door de instelling die het treft, dan had hij nooit een dubbeltje geïnvesteerd in Curaçao. Met zijn Parman International is de 91-jarige Amerikaanse eigenaar van Ennia, Banco di Caribe en NIBanc. 
Ansary richtte in het vraaggesprek zijn pijlen diverse malen op CBCS-directeur Jardim. Hoewel hij aangeeft ‘veel respect’ te hebben voor Jardim en hem zelfs een ‘great guy’ noemde, zei Ansary bij herhaling dat Jardim geen verstand heeft van het aansturen van een Centrale Bank.
Ansary noemt de directeur van de CBCS ook ‘een politicus’ en wees erop dat het de eerste keer is dat de Centrale Bank een politiek persoon in haar midden heeft. Jardim was gedurende enkele jaren vakminister van Financiën, zonder gelieerd te zijn aan een politieke partij.
Volgens Ansary is Ennia nooit zo winstgevend geweest als het afgelopen jaar. De verzekeraar is liquide, heeft geen schulden en betaalt het personeel steeds op tijd. En dat al twaalf jaar. De waarheid is, vervolgde de Amerikaan, dat Jardim nooit een vraag heeft gesteld. De CBCS heeft geen verstand van business en al helemaal niet van een verzekeringsbedrijf.
Hij zal niet toestaan dat één persoon de goede relatie die hij en zijn imperium hebben met de eilanden van de Dutch Caribbean, samen met Nederland goede bondgenoten van de VS, verstoort. Ansary is een prominent lid van de Republikeinse Partij. De CBCS moet de situatie naar zijn oordeel ‘snel herstellen’. De noodregeling is volgens hem een ‘te draconische maatregel geweest’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.