Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In 2015 was de toenmalige minister van Economische Zaken Stanley Palm er razend enthousiast over. Nu wil de huidige minister - Steven Martina - zijn beste beentje voorzetten om het plan van een honkbalacademie voor ten minste vier clubs uit de Major League Baseball (MLB) nu wél van de grond te krijgen.

honkbalacademie1Hij sprak daar de afgelopen dagen over met Mike Powers van International Baseball Partners en projectontwikkelaar John Daryanani die zich lokaal sterk maakt voor het ambitieuze en prestigieuze plan. ,,Eigenlijk was de timing in 2015 perfect”, zegt Mike Powers, die toen met Stanley Palm tot een Memorandum of Understanding kwam. Maar papier is geduldig en uiteindelijk kwam er niets van de plannen terecht. ,,In dat jaar dienden de clubs in de Major League hun academies in Venezuela acuut te sluiten, vanwege de politieke en economische problemen. Maar ze moesten wel ergens heen met hun honderden talenten! Een nieuwe academie op Curaçao leek dan ook een oplossing op maat. We hadden een heel plan klaar liggen - Project 421, 4 clubs, 2 accommodaties, 1 project - de bouwtekeningen waren er en de clubs in Amerika zagen het echt zitten.”
En toch kwam het er niet van. De plannen bleven in de la van wisselende regeringen. Politiek Curaçao had even genoeg aan zichzelf en had blijkbaar geen tijd voor dit soort plannen. ,,We willen het nu nogmaals gaan proberen”, zegt Powers. ,,Ik kwam in contact met John Daryanani en hij toonde zich bereid om lokaal aan de slag te gaan met dit project. Voor ons als International Baseball Partners is dat perfect. John kent de wegen en de mensen en weet wat het is om grote projecten te realiseren.”
Daryanani knikt. ,,Ik denk dat het een schitterend project is voor Curaçao, dat jaarlijks zomaar 10 tot 20 miljoen dollar in het laatje kan brengen. De spin-off is namelijk enorm. Curaçao is een honkbalgek eiland, relatief gezien leveren we de meeste spelers aan de Major League van heel de wereld. Hoe mooi zou het dan zijn om hier een academie te hebben waar vier clubs - want daar beginnen we mee - hun spelers opleiden om straks klaar te zijn voor het grote werk in de Major League Baseball?” Powers en Daryanani trekken bij het realiseren van het plan op met oud-honkballer Hensley Meulens.
De volgende stap? ,,We moeten de voorwaarden van het MoU even updaten”, zegt Powers. ,,Dat gaat vervolgens naar Steven Martina en hij gaat ermee aan de slag binnen de regering. Dan moet er een nieuw MoU komen én de regering zal een terrein moeten aanwijzen dat we kunnen gaan exploiteren. Dat terrein blijft van de overheid, maar wij krijgen er dan een langjarige huurovereenkomst op. Met de toezeggingen van de regering gaan we dan naar de clubs van de Major League om de interesse in een academie op Curaçao opnieuw te peilen. Ik vermoed dat ze er wel oren naar zullen hebben, want de Dominicaanse Republiek zit erg vol en een academie in honkballand Curaçao is ook goed voor de uitstraling van de MLB. De clubs zullen dan met een Letter of Interest moeten komen en daarmee gaan we naar de financiers. We hebben een aantal particuliere investeerders in de wachtkamer, alsmede een aantal geïnteresseerde partijen op het eiland, dus daar verwacht ik geen problemen.”
Daryanani knikt. ,,Als dat allemaal gedaan is dan moeten alleen de vergunningen snel geregeld worden, maar ik begrijp dat dat tegenwoordig best snel kan gaan”, zegt hij met een knipoog naar de hotelprojecten in Otrobanda en Coral Cliff. ,,Het zou mooi zijn als we in 2019 al de kick-off voor het project kunnen organiseren, zodat we eind 2020 de academie mogelijk al kunnen openen. Ja, het is een droomscenario, maar het is belangrijk om positief in het leven te staan, toch?”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).