Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De rechter heeft Insel-bewindvoerder Rogier van den Heuvel tot 28 december uitstel gegeven om ervoor te zorgen dat interCaribbean alsnog een bankgarantie laat zien.

inselhofVan den Heuvel zet via een kort geding druk op de ketel. Het kort geding staat voor morgen 9.00 uur gepland. Van den Heuvel ziet het als een uiterst redmiddel om alsnog een zekerheidsstelling af te dwingen bij de luchtvaartmaatschappij in de Turks- en Caicoseilanden. Want alleen dan zal de rechter op 28 december het akkoord voor de overname van Insel Air International goedkeuren. In de Heads of Agreement is vastgelegd dat interCaribbean over een periode van negen jaar 11.050.000 dollar beschikbaar stelt ten behoeve van de crediteuren. Bovendien zouden op korte termijn drie nieuwe vliegtuigen naar Curaçao komen.
Tijdens de zitting gistermiddag was behalve Van den Heuvel, als bewindvoerder in de surseance van Insel, ook algemeen directeur Lars de Brabander in de rechtszaal aanwezig. Na verontrustende berichten uit de Turks- en Caicoseilanden was de zitting al een dag uitgesteld, juist om van de directie van interCaribbean te horen wat er aan de hand was. Maar de stoelen die waren gereserveerd voor de vertegenwoordigers van interCaribbean bleven leeg. Noch advocaat Arndt van Hoof, noch de directieleden Lyndon Gardner en Trevor Sadler kwamen opdagen. Etienne Ys, voorzitter van de commissie die de onderhandelingen voert namens de overheid, laat desgevraagd aan de rechter weten een app te hebben ontvangen van Gardner. ,,Hij wil telefonisch toelichten dat hij in overleg is met de bank”, zegt Ys, maar op dat verzoek gaat de rechter niet in.
Bewindvoerder Van den Heuvel leest in de rechtszaal, waar ook ongeveer twintig Insel-medewerkers gespannen meeluisteren, een brief van advocaat Van Hoof voor. Daarin zegt interCaribbean nog altijd ‘committed’ te zijn, maar dat men ervan uitging dat een bankgarantie pas nodig was bij het tot stand komen van een Shares Purchase Agreement. ,,Dat is voor hun rekening”, reageert een zichtbaar geagiteerde Van den Heuvel. ,,Het is niets nieuws dat een zekerheidsstelling nodig was om de goedkeuring van de rechter te krijgen voor de overeenkomst.” Bovendien komt interCaribbean onverwacht met nieuwe eisen: nog eens een due diligence, overeenstemming met de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit over de structuur met een overheid die vruchtgebruik heeft op 51 procent van de aandelen en een goedkeuring van het businessplan door de overheid. De voorwaarde om opnieuw onderzoek te doen naar de risico’s van een overname vindt de bewindvoerder ‘niet redelijk’. ,,Op 22 augustus zijn medewerkers van interCaribbean naar Curaçao gekomen voor een due diligence die drie maanden heeft geduurd. Dat onderzoek heeft geleid tot een Heads of Agreement”, legt Van den Heuvel aan de rechter uit. Hij heeft de indruk dat de bank die groen licht moet geven voor de financiering daarachter zit en zelf ook een kijkje wil komen nemen. ,,Maar die tijd hebben we niet”, zegt Van de Heuvel na afloop van de zitting op de trappen van het stadhuis tegen de lokale media.
Op pagina 6
‘Zonder bankgarantie
weinig hoop Insel’


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.