Sadler (ceo): Op korte termijn een toestel naar Curaçao
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is nog één horde te gaan. Maar als de rechter de overeenkomst voor de overname van Insel Air International door interCaribbean Airways over twee weken goedkeurt, komt er op korte termijn een toestel over uit de Turks- en Caicoseilanden, waar de nieuwe eigenaar is gevestigd.

interembr120Volgens Trevor Sadler, chief executive officer (ceo) van interCaribbean, is het de bedoeling dat na het ondertekenen van de overeenkomst zo snel mogelijk een Embraer 120 propellervliegtuig met 30 stoelen naar Curaçao komt ‘om Insel te ondersteunen bij het uitvoeren van het huidige vluchtschema’. Dat gebeurt in de vorm van een leasecontract. Sadler vindt dit type vliegtuig ‘zeer geschikt’ voor de routes tussen de ABC-eilanden. ,,Eigenlijk kan het toestel langere vluchten uitvoeren, maar we kunnen daarom sneller vliegen tussen de eilanden”, zegt de ceo in gesprek met het Antilliaans Dagblad.
Dinsdag stemden 231 van de ruim 1.200 schuldeisers in met het voorstel van een betaling van maximaal 3.000 gulden op korte termijn. Het crediteurenakkoord was een voorwaarde van interCaribbean Airways voor het beschikbaar stellen van een bedrag van bijna 20 miljoen gulden (11.050.000 dollar) over een periode van negen jaar. Op 18 december beslist de rechter of de luchtvaartmaatschappij voldoende heeft kunnen garanderen aan die verplichting te kunnen voldoen. De huidige algemeen directeur van Insel Air, Lars de Brabander, verwacht dat die zekerheidsstelling al eerder wordt gegeven. ,,Het gaat om een bankgarantie voor iets meer dan een miljoen dollar per jaar. We hebben dagelijks overleg, maar niet daarover. We hebben het er vooral over hoe we de twee maatschappijen kunnen stroomlijnen”, aldus De Brabander.
De nieuwe eigenaar kan pas als de contracten getekend zijn meer concrete details geven over de operatie op Curaçao. Sadler: ,,Onze intentie is om allereerst het huidige netwerk te stabiliseren en het vertrouwen terug te winnen. Tegelijkertijd werken we aan plannen om naar andere steden te vliegen, maar het is nu nog te vroeg om aan te kondigen welke.”
Binnen een jaar moeten de vluchten worden uitgevoerd met vier vliegtuigen. Daarvoor moeten het cabinepersoneel en de bemanning van de cockpit getraind worden. Behalve van de Embraer 120 zal gebruik worden gemaakt van een Embraer 145 met 50 stoelen. ,,Dat is ook voor ons een nieuw type”, zegt Sadler. ,,We zijn nu bezig met het afronden van de regelgeving. Er staan twee toestellen klaar om aan onze vloot toe te voegen.” Beide typen vliegtuigen hebben niet eerder gevlogen onder toezicht van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit CCAA. ,,Zowel voor de crew als voor het management van CCAA zijn het toestellen van een nieuw type”, zegt Sadler. ,,Maar we verwachten geen problemen, alleen de gebruikelijke formaliteiten.”
InterCaribbean Airways vliegt op dit moment al naar meer dan 26 bestemmingen in het Caribisch gebied, waaronder Antigua, Aruba, Dominica, Saint Kitts, Santo Domingo, Sint Maarten en Saint Lucia. Met de overname voor 1 dollar van Insel verkrijgt de luchtvaartmaatschappij het Air Operator Certificate (AOC) van het Curaçaose bedrijf en daarmee het recht om op bepaalde routes te vliegen. De integratie met Insel is een mooie aanvulling, vindt Sadler. ,,Het geeft ons de mogelijkheid om verder te groeien in het Caribisch gebied en in het noorden van Zuid-Amerikaanse markt. In plaats van een keer per week met een groot vliegtuig vliegen we liever vaker met kleinere toestellen op meer bestemmingen.”
De integratie van de twee maatschappijen biedt nieuwe kansen aan het huidige personeel van Insel Air. Sadler: ,,We hebben lokaal mensen nodig. Voordat we nieuwe mensen aannemen bespreken we wie binnen de Insel-familie die taken zou kunnen uitvoeren. Maar de samenwerking betekent ook dat Insel-medewerkers de kans krijgen om ergens anders in het Caribisch gebied te gaan werken, daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Piloten zullen sowieso op meer bestemmingen gaan vliegen. Wij zien dan ook alleen maar positieve kanten aan de overname”, aldus Sadler.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).