Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Voor het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is nog geen contract ondertekend voor het meerjarig onderhoud.

onderhoudDat blijkt uit een toelichting van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Suzy Camelia-Römer (PIN) in de Staten.
Zij legt uit dat bij de aanbesteding van het project de vereiste was dat het om een ‘Design, Build and Maintain’-contract ging. ,,Als je zelf een gebouw moet onderhouden, dan bouw je het ook beter. We hebben ontdekt dat het onderhoudsonderdeel niet uitgewerkt is in het ondertekende contract. Daar zijn we nu de onderhandelingen over begonnen”, aldus de minister.
Het is een van de risico’s die zij noemt. Ze vindt dan ook dat er een risicomanager aangesteld moet worden die continu de (financiële) gevaren in de gaten houdt. En die risico’s gaan verder dan alleen HNO. Zo geeft de minister als risico aan dat er bij het ministerie van GMN alleen één jurist in dienst is die dusdanig zwaar belast is dat deze geen tijd heeft ook aan wetgeving te werken. Zo is er ook één financieel deskundige. ,,Als je bedenkt dat GMN een derde van de begroting beslaat, dan zou het misschien voordeliger zijn meer mensen in dienst te nemen dan consultants te betalen”, zo betoogt Camelia-Römer.
Zij geeft aan hoe belangrijk een risicomanager en deskundigen zijn: ,,Er was eerst een claim van 18 miljoen dollar, toen ik aantrad als minister. Ik heb dit bedrag laten onderzoeken waarna wij zelf uitkwamen op een bedrag van 11 miljoen dollar. Ik heb dit vervolgens laten voorleggen bij een Dispute Adjudication Board, dit is een vorm van een onafhankelijke geschillenbeslechting die veel in de bouw gebruikt wordt. Sona heeft dit vervolgens voorgelegd aan de rechter die ook tot de slotsom van 11 miljoen dollar kwam. Daarmee hebben we 7 miljoen dollar uitgespaard”, aldus de uitleg van de minister. Hetzelfde gaat ze ondernemen met een andere claim van 4,1 miljoen gulden voor de opgelopen vertraging vanwege de veranderde plannen van Amstelterrein naar Otrobanda. Het belang van goed kritisch en deskundig (contra)onderzoek toont ze verder aan met te stellen dat de rechter uiteindelijk opheffing eiste van een beslag door Ballast Nedam van 50 miljoen gulden.
Met betrekking tot de meerkosten en claims kondigt de minister overigens aan dat de onderhandelingen met de sector van institutionele beleggers in de goede richting gaan.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).