Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Philipsburg - De brief die het Sint Maartense Statenlid Frans Richardson maandag in de Staten heeft getoond, waarmee wordt geïmpliceerd dat twee TBO-leden tijdens een huiszoeking in december 2016 juwelen van Francesco Corallo hadden gestolen, is niet echt.

F16 SXM Frans Richardson rechtsDie conclusie trekt het Openbaar Ministerie. In dit kader neemt het dan ook geheel en nadrukkelijk afstand van de beweringen van Richardson.
In de Staten presenteerde Richardson (United St. Maarten Party, USP) maandag een brief die was getekend door H. Festen. In de brief - getikt op briefpapier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en gericht aan toenmalig hoofdofficier van Justitie Ton Maan - wordt beweerd dat twee Nederlandse TBO-agenten tijdens de arrestatie van Corallo op 13 december 2016 in zijn woning juwelen hebben weggenomen. Na de vermeende diefstal zouden de twee agenten naar Nederland zijn teruggestuurd. De brief zelf is in gebrekkig Nederlands en zou zijn opgesteld op 8 januari 2016.
In de brief staat het volgende: ,,Gebaseerd op onze bevindingen in de arrestatie van Francesco Corallo op dinsdag 13 december 2016. Twee TBO-officieren R.S. en S.L. namen een aanzienlijk aantal juwelen uit het huis van de verdachte. (Zie bijgevoegde ondersteunende KPSM-documenten). Een van hun collega’s merkte op dat ze sieraden in hun bezit hadden toen ze terugkwamen op het hoofdkantoor op dinsdag 13 december. De sieraden werden van hen afgenomen en bij het huis teruggeplaatst. Ik zie geen schade aan en beveel aan dat officieren R.S. en S.L. zonder pentaliteit naar Nederland worden teruggestuurd. We zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. Het belangrijke feit is dat Corallo achter de tralies zit en dat is wat telt. Voor de duidelijkheid, het eigendom van Corallo werd teruggegeven door een groep officieren en de twee verantwoordelijke officieren begrepen dat hun acties verkeerd waren. (Zie ondersteunende Landsrecherchedocumenten). Het beste. H. Festen 1-8-16.”
Richardson - zelf verdachte in de twee strafzaken, Squid (onderzoek naar het kopen van stemmen tijdens de verkiezingen van 2016 op Sint Maarten) en Emerald (onderzoek naar het aannemen van 370.000 dollar aan steekpenningen en het ontduiken van belastingen) - liet in de Statenvergadering van maandag weten vooral verbolgen te zijn over de zin dat er geen schade zou zijn aangericht en dat de officieren naar Nederland terug zijn gestuurd. De parlementariër verzocht minister Cornelius de Weever van Justitie onderzoek te verrichten naar het voorval. ,,Hoe is het mogelijk dat alleen onze mensen worden vervolgd? Ze zijn naar een woning gegaan en hebben daar hun zakken gevuld met dure juwelen, hebben dit niet aangegeven, maar werden betrapt door een collega. En wat gebeurde er: ze zijn simpelweg teruggestuurd naar huis. Dit is verkeerd. Ze moesten worden gearresteerd en geparadeerd, zoals ook met onze mensen wordt gedaan.”
Gisterochtend liet het Openbaar Ministerie (OM) in een officiële verklaring meteen weten zich niet te herkennen in de beweringen van Richardson. Bovendien is de brief die het Statenlid heeft getoond, niet authentiek, zo stelt het OM. De brief is namelijk niet door Festen geschreven en ook niet verstuurd naar Maan, die hem dus ook niet heeft ontvangen. ,,Het briefhoofd is van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie waar mw. Festen nooit gewerkt heeft. Mevrouw Hanneke Festen is momenteel werkzaam als plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie te Curaçao en was daarvoor teamleider TBO. Overigens ziet het OM geen enkel aanknopingspunt voor de beweringen van de heer Richardson, dus ook geen aanleiding daar verder onderzoek naar te doen.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).